A-sosNews

Κοινωνία"

Ο πρώτος υπολογιστής ζύγιζε 27 τόνους και το μέγεθός του καταλάμβανε 135 τετραγωνικά μέτρα!!!


Η απίστευτη ιστορία των κομπιούτερ και ποιος 

διεκδικεί την... πατρότητα της τεχνολογίας 

που άλλαξε ριζικά την ζωή του σύγχρονου ανθρώπου


Σήμερα είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς τη ζωή χωρίς έναν προσωπικό υπολογιστή, και όχι πολύ καιρό πριν οι άνθρωποι ζούσαν χωρίς υπολογιστές και όλα ταιριάζουν. Ας ρίξουμε μια ματιά στην ιστορία του πρώτου προσωπικού υπολογιστή.

Ο ρόλος του προσωπικού υπολογιστή στη σύγχρονη ζωή μας δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί. Τώρα που η ανθρωπότητα έφτασε επιτέλους στο αγαπημένο της όνειρο - να έχει έξυπνους μηχανικούς βοηθούς σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής. Ο προσωπικός υπολογιστής έχει γίνει απλά αναντικατάστατος για εργασία, ψυχαγωγία ή αναψυχή. Οι κληρονόμοι των πρώτων υπολογιστών που συγκεντρώθηκαν σε υπόγεια και γκαράζ στέκονται τώρα σε πολυτελή γραφεία, κομψά γραφεία και στα άνετα διαμερίσματα μας. Πρέπει να σημειωθεί ότι όχι αμέσως Προσωπικός υπολογιστής έφτασε στην αγορά, η τύχη των ατόμων και των εταιρειών, που έχουν κάνει αρκετά για τη σύγχρονη ανάπτυξη της τεχνολογίας των υπολογιστών, δεν ήταν πάντα επιτυχής.

Ο Herman Hollerith στα τέλη του 19ου αιώνα στην Αμερική ανακάλυψε μηχανές μέτρησης και διάτρησης. Χρησιμοποίησαν κάρτες για να αποθηκεύσουν αριθμητικές πληροφορίες. Ο G. Hollerith είναι ο ιδρυτής μιας εταιρείας που παράγει μηχανές μέτρησης και διάτρησης. Η IBM είναι σήμερα η πιο δημοφιλής εταιρεία υπολογιστών στον κόσμο.

Ο πρώτος υπολογιστής εφευρέθηκε στις ΗΠΑ το 1945. Ήταν μια καθολική μηχανή ηλεκτρονικών σωλήνων, σχεδιάστηκε από τους J. Mauchley και J. Eckert.

Όλοι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές μπορούν να χωριστούν σε γενιές. Οι αλλαγές γενεών σχετίζονται κυρίως με την πρόοδο της ηλεκτρονικής τεχνολογίας. Ετσι:

- Η 1η γενιά υπολογιστών είναι μια μηχανή σωλήνων από τη δεκαετία του 1950. Οι διάτρητες ταινίες και οι κάρτες διάτρησης χρησιμοποιήθηκαν για την εισαγωγή προγραμμάτων και δεδομένων.

- 2η γενιά υπολογιστών - τα τρανζίστορ έγιναν στοιχειώδη βάση στη δεκαετία του '60. Οι υπολογιστές είναι πλέον πιο αξιόπιστοι, πιο συμπαγείς, λιγότερο καταναλώνουν ενέργεια.

- υπολογιστές 3ης γενιάς - που δημιουργήθηκαν σε ολοκληρωμένα κυκλώματα. Εμφανίζονται μαγνητικοί δίσκοι, ένας νέος τύπος συσκευών αποθήκευσης.

- 4η γενιά υπολογιστών - ένας μικροεπεξεργαστής δημιουργήθηκε το 1971 από την Intel. Συνδέοντας έναν μικροεπεξεργαστή με εξωτερική μνήμη και συσκευές εισόδου-εξόδου, εφευρέθηκε ένας μικροϋπολογιστής.


Προσωπικοί υπολογιστές

Οι πιο δημοφιλείς υπολογιστές σήμερα είναι προσωπικοί υπολογιστές. Η εμφάνιση του υπολογιστή σχετίζεται με τα ονόματα δύο Αμερικανών ειδικών: Steve Jobs και Steve Wozniak. Το 1976 εμφανίστηκε το πρώτο τους PC -1 και το 1977 - Apple-2. Ένας προσωπικός υπολογιστής είναι ένας μικροϋπολογιστής με πιστό υλικό και λογισμικό που επιτρέπει σε ένα άτομο να επικοινωνεί εύκολα με έναν υπολογιστή και να επωφελείται από αυτόν. Ο υπολογιστής είναι τώρα η ίδια καθημερινή οικιακή συσκευή, όπως ένα ραδιόφωνο. Από το 1980, η αμερικανική εταιρεία IB M ήταν η πιο δημοφιλής στην αγορά Η / Υ. Δέκα χρόνια αργότερα, οι μηχανές Apple Corporatio έγιναν διάσημες.


Η εμφάνιση του υπολογιστή στη σημασία του για την κοινωνική ανάπτυξη μπορεί να συγκριθεί μόνο με την εμφάνιση της εκτύπωσης βιβλίων. Ήταν υπολογιστές που έφεραν τη γνώση των υπολογιστών στις μάζες. Με την ανάπτυξη αυτού του τύπου ηλεκτρονικών μηχανημάτων, προέκυψε η έννοια της «πληροφορικής» και χωρίς αυτά, κατ 'αρχήν, η ανθρωπότητα δεν μπορεί να κάνει σε κανέναν τομέα της ζωής της.

Μπορείτε να φανταστείτε έναν σύγχρονο κόσμο χωρίς υπολογιστές; Δεν είμαι, γιατί κάθε βήμα που κάνουμε συνδέεται με υπολογιστές. Αυτή η ιστορία ξεκίνησε τη μακρινή δεκαετία του '40, όταν ο κόσμος μόλις άρχισε να μαθαίνει για τη δημιουργία των πρώτων "υπολογιστών" (ηλεκτρονικοί υπολογιστές).

Τα πρώτα βήματα

Το 1942, το έργο του John Mauchly έδωσε ώθηση στη δημιουργία του πρώτου υπολογιστή, αν και το ίδιο το έργο δεν είχε αρχικά δοθεί προσοχή. Μόλις ένα από τα εργαστήρια του αμερικανικού στρατού ενδιαφερόταν για αυτόν, και ήδη το 1943, έγιναν τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία μιας μηχανής που ονομάζεται "ENIAC". Τα χρήματα για τη δημιουργία δόθηκαν από το Πεντάγωνο (το οποίο χρειάστηκε για να δημιουργήσουν νέα όπλα) και τους πήρε λίγο λιγότερο από 500.000 $.

Παρεμπιπτόντως, το ENIAC από την άποψη της ηλεκτρικής ενέργειας αποδείχθηκε πολύ λαμπερό όταν ήταν ενεργοποιημένο - τα φώτα της γειτονικής πόλης εξασθένισαν κάθε φορά. Το ENIAC (Electronical Numerical Integrator and Calculator) ήταν πραγματικά ο πρώτος υπολογιστής που θα μπορούσε να προγραμματιστεί.

Πρώτες προδιαγραφές υπολογιστή:

Το βάρος έφτασε τους 27 τόνους.

Ισχύς - 174 kW - περίπου που ξοδεύει ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο για ένα σαββατοκύριακο.

Περιείχε 18.000 σωλήνες κενού, επειδή δεν υπήρχαν τρανζίστορ ή επεξεργαστές εκείνη την εποχή.

Μνήμη - 4 kilobytes;

Το μέγεθός του ήταν εντυπωσιακό - καταλαμβάνει 135 τ.μ.

Πραγματοποίησε έως και 5000 ενέργειες ανά δευτερόλεπτο.



Το πιο εκπληκτικό είναι τα χιλιόμετρα καλωδίων που τυλίχτηκαν γύρω από τον υπολογιστή. Προγραμματίστηκε ως τηλεφωνητής που εξυπηρετείται από τηλεφωνικούς χειριστές.

Αργότερα, άρχισε να χρησιμοποιείται όχι μόνο για την ανάλυση της κοσμικής ακτινοβολίας, αλλά και για τη δημιουργία μιας βόμβας υδρογόνου. Κατά τη δημιουργία του υπολογιστή, ο πόλεμος τελείωσε, αλλά η έρευνα δεν σταμάτησε και το 1945 πραγματοποίησαν το πρώτο επίσημο τεστ, το οποίο πέρασε. Ταυτόχρονα, υποβλήθηκαν σε επεξεργασία περίπου 1.000.000 κάρτες IBM. Παρά το τεράστιο μέγεθος και βάρος, ο υπολογιστής λειτούργησε για περίπου 10 χρόνια.

Μετά από 5 χρόνια, το τρανζίστορ εφευρέθηκε, το οποίο σηματοδότησε την αρχή της μείωσης του μεγέθους των υπολογιστών.

Πού και πότε πωλήθηκε 

Η ιδέα του προσωπικού υπολογιστή άλλαξε λίγο τις επόμενες δύο δεκαετίες. Η εισαγωγή του μικροεπεξεργαστή έχει επιταχύνει τη διαδικασία κατασκευής ενός υπολογιστή. Η IBM προσπάθησε να δημιουργήσει τον πρώτο της υπολογιστή το 1974, αλλά η προσπάθεια απέτυχε και οι πωλήσεις ήταν πολύ χαμηλές. IBM5100 - είχε κασέτες ως μέσα αποθήκευσης, αρκετά ελαφρύ και σοβαρό κόστος 10.000 $.

Ήταν επίσης σε θέση να εκτελεί ανεξάρτητα προγράμματα γραμμένα σε γλώσσες προγραμματισμού όπως BASIC και APL (δημιουργήθηκε στην IBM). εμφάνισαν 16 γραμμές 64 χαρακτήρων, μνήμη περίπου 64 Kb και αυτές οι κασέτες ήταν παρόμοιες με τις κασέτες στερεοφωνικού ήχου. Αλλά οι πωλήσεις δεν πήγαν, επειδή δεν υπήρχε κανονική διεπαφή και η τιμή ήταν πολύ υψηλή.

Σε 10 χρόνια;

Η IBM παρουσίασε πρόσφατα το νέο mega-computer της, το Roadrunner. Η χωρητικότητά του είναι 1.000.000.000.000 (1 τετρα δισεκατομμύριο) λειτουργίες. Δημιουργήθηκε για το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, και αποτελείται από 6480 επεξεργαστές 2 πυρήνων και 12 960 επεξεργαστές από την IBM, οι οποίοι καλούνται. Περιλαμβάνει 278 τεράστια γραφεία, 88 χιλιόμετρα καλωδίων, βάρος - 226 τόνους, καλύπτει έκταση 1.100 m2, κατανάλωση ισχύος 3,9 MW, και το κόστος ήταν 133.000.000 $. Η τεχνική και τεχνολογική πρόοδος έχει ήδη επιλυθεί στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα των οποίων είναι οι υπολογιστές, οι οποίοι έχουν γίνει ένα σημάδι του σήμερα. Αλλά δεν ήταν πάντα έτσι.

Η πιθανότητα σφαλμάτων ήταν τεράστια

Υπήρχε μια στιγμή (παρεμπιπτόντως, όχι πολύ καιρό πριν!) Όταν ακόμη και εφευρέτες και επιστήμονες ταιριάζουν στη δουλειά τους μόνο με αυτό που ήταν πάντα «στο χέρι»: τις δικές τους γνώσεις, δεξιότητες, βιβλιογραφία αναφοράς και επιδέξια χέρια. Ακόμη και οι πιο περίπλοκοι υπολογισμοί της βαλλιστικής τροχιάς πραγματοποιήθηκαν χειροκίνητα. Είναι σαφές ότι η πιθανότητα σφαλμάτων ήταν τεράστια, και οι ίδιοι οι υπολογισμοί χρειάστηκαν πολύ χρόνο. Δεν υπάρχει τίποτα το εκπληκτικό στο γεγονός ότι οι έξυπνοι άνθρωποι επινόησαν τις πρώτες μηχανικές συσκευές υπολογισμού - προσθέτοντας μηχανές. Θα μπορούσαν να εκτελέσουν μόνο τις απλούστερες ενέργειες, ελέγχονταν χειροκίνητα, αλλά η ίδια η υπολογιστική διαδικασία επιταχύνθηκε πολύ.

Σήμερα, η προσθήκη μηχανών μπορεί να βρεθεί μόνο σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές. Και όταν ήταν απαραίτητο αξεσουάρ σε οποιοδήποτε λογιστικό τμήμα. Σήμερα είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι χωρίς υπολογιστή, ταλαντούχοι μηχανικοί μπόρεσαν να δημιουργήσουν πολλά υπέροχα πράγματα - αεροσκάφη, αυτοκίνητα, ηλεκτρονικές συσκευές, χτισμένα εξαιρετικά αρχιτεκτονικά μνημεία, αυτοκινητόδρομους και πολλά άλλα. Ωστόσο, η ιστορία επιβεβαιώνει μόνο ότι το κύριο πράγμα που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι οι δεξιότητες, οι γνώσεις και ο μεγάλος ενθουσιασμός με τον οποίο οι ταλαντούχοι άνθρωποι πλησίασαν το έργο τους. Και το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία των πιο περίπλοκων οργάνων, η μελέτη του ατομικού πυρήνα και πολλά άλλα επιτεύγματα.

Ακόμα και τώρα, ένας υπολογιστής δεν είναι ικανός να αντικαταστήσει ένα ανθρώπινο κεφάλι. Πρόκειται για έναν έξυπνο και αξιόπιστο βοηθό, χωρίς τον οποίο είναι σχεδόν αδύνατο, δύσκολο ή χρονοβόρο να ολοκληρωθούν πολλές εργασίες.



Ο Charles Babbage δημιούργησε τον πρώτο υπολογιστή στον κόσμο, σύμφωνα με πολλούς ερευνητές. Αυτός ο άνθρωπος γοητεύτηκε από την ιδέα της δημιουργίας μηχανικής μηχανής ικανής να εκτελεί πολύπλοκους υπολογισμούς. Το 1822, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε ένας κινητήρας μικρής διαφοράς, που αποτελείται από έναν τεράστιο αριθμό μοχλών και γραναζιών. Ακόμα και τότε, μπορούσε να λειτουργήσει με αριθμούς 18-bit. Η ακρίβεια του υπολογισμού έφτασε στο όγδοο δεκαδικό ψηφίο.

Την ίδια χρονιά, ο επιστήμονας άρχισε να εργάζεται σε μια μεγαλύτερη και πιο τέλεια μηχανή, αλλά οι τεχνολογίες εκείνης της εποχής δεν το επέτρεπαν. Μόνο το 1854, το Swiss Schoitz μπόρεσε να κατασκευάσει πολλές τέτοιες συσκευές σύμφωνα με τα σχέδια του Charles και ζύγιζε 14 τόνους.

Είναι λοιπόν το αυτοκίνητο του Babbage ο πρώτος υπολογιστής; Όχι καθόλου - ήταν απλώς ένα πρωτότυπο, αν και η ιδέα του πρώτου προγραμματιζόμενου υπολογιστή στον κόσμο ανήκει επίσης στο Babbage. Κάλεσε το πνευματικό του παιδί ως Αναλυτική Μηχανή. Σύμφωνα με την ιδέα του εφευρέτη, το μηχάνημα ήταν προγραμματιζόμενο, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν η Αναλυτική Μηχανή του Charles Babbage που θα μπορούσε να θεωρηθεί ο πρώτος υπολογιστής στον κόσμο - εάν κατασκευάστηκε. Παρεμπιπτόντως, ο πρώτος προγραμματιστής στον κόσμο θεωρείται Ada Lovelace - σύμμαχος και στενός φίλος του Babbage.

Εφευρέτες και επιστήμονες

Οι ιδέες του Charles Babbage στοιχειώνουν εφευρέτες και επιστήμονες σε όλο τον κόσμο. Ο πρώτος υπολογιστής, ήδη λίγο πολύ κοντά στον σύγχρονο, αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από τον Howard Akson κατόπιν αιτήματος της IBM, με τη βοήθεια τεσσάρων από τους μηχανικούς του. Ο υπολογιστής ονομάστηκε "Mark 1" και η επίσημη εκτόξευσή του στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (μετά από εκτεταμένες δοκιμές) πραγματοποιήθηκε στις 7 Αυγούστου 1944. Η συσκευή βάρους 4 και μισών τόνων αποτελούνταν από 765 χιλιάδες ηλεκτρομηχανικούς διακόπτες, ρελέ και άλλα μέρη. Το Mark 1 σχεδιάστηκε αποκλειστικά για τις ιδέες της Αναλυτικής Μηχανής, αλλά ήταν μια βελτιωμένη μηχανή προσθήκης.

Ο πραγματικά πρώτος προγραμματιζόμενος ηλεκτρονικός υπολογιστής ήταν ο ENIAC. Αυτός ο υπολογιστής εμφανίστηκε το 1946 και προοριζόταν για τον υπολογισμό των βαλλιστικών τροχιών, δηλαδή για χρήση σε στρατιωτικούς και επιστημονικούς σκοπούς. Το πλήρες όνομα αυτής της συσκευής, η οποία απαιτούσε μια τεράστια έκταση (85 τετραγωνικά μέτρα), ζύγιζε 28 τόνους και κατανάλωσε 150 kW ηλεκτρικής ενέργειας, ήταν Electronic Numerical Integrator And Computer (ηλεκτρονικός ψηφιακός ολοκληρωτής και υπολογιστής). Είναι αυτό το υπέροχο θηρίο μήκους 30 μέτρων, που περιέχει 18.000 σωλήνες κενού, που θεωρείται ο πρώτος πραγματικός προγραμματιζόμενος ηλεκτρονικός υπολογιστής στον κόσμο, ο οποίος έγινε ο πραγματικός πρόγονος όλων των τεχνολογιών υπολογιστών.


Είναι αλήθεια ότι ήξερε μόνο πώς να προσθέτει και να αφαιρεί αριθμούς (σε 3 δευτερόλεπτα), να πολλαπλασιάζεται σε 6 δευτερόλεπτα και να διαιρείται σε 15 δευτερόλεπτα, αλλά αυτή ήταν μόνο η αρχή. Αλλά τώρα η τεχνολογία των υπολογιστών είναι σε θέση να εκτελεί μια τεράστια ποικιλία εργασιών, σε πολύ μικρότερο μέγεθος, ενώ μπορεί να χωράει στην τσέπη σας. Σήμερα υπάρχει ένας προσωπικός υπολογιστής σε κάθε σπίτι. Και το χρησιμοποιούν όχι για στρατιωτικές ανάγκες, αλλά απλά για ψυχαγωγία, επικοινωνία και εργασία για καθαρά ειρηνικούς σκοπούς.

Οι σύγχρονοι μαθητές και μαθητές δεν μπορούν να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς τεχνολογία υπολογιστή: οι ηλεκτρονικοί βοηθοί θα βρουν αμέσως τις απαραίτητες πληροφορίες για ένα δοκίμιο ή ένα έγγραφο όρων, θα βοηθήσουν να χαλαρώσουν και να διασκεδάσουν με ένα νέο παιχνίδι και να συνδεθούν άμεσα με φίλους από οπουδήποτε στον κόσμο.

Πριν από μόλις 15-20 χρόνια, οι υπολογιστές χρησιμοποιήθηκαν κυρίως από επαγγελματίες για να κάνουν διάφορους υπολογισμούς και οι υπολογιστές πριν από μισό αιώνα καταλάμβαναν ολόκληρες τεράστιες αίθουσες. Γνωρίζετε ποιος εφηύρε τον πρώτο υπολογιστή και τι χρονιά συνέβη; Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση δεν είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται με την πρώτη ματιά.

"Υπολογιστές" στον 17ο αιώνα

Λέξη "ένας υπολογιστής" δεν είναι καθόλου εφεύρεση της παρούσας εποχής. Οι πρώτοι "υπολογιστές" εμφανίστηκαν στις αρχές του 17ου αιώνα - ωστόσο, εκείνες τις ημέρες, αυτό δεν ήταν καθόλου υπολογιστικές μηχανές. Στην Αγγλία, αυτή η λέξη χρησιμοποιήθηκε για να υποδηλώσει ανθρώπους που ήταν καλοί στην καταμέτρηση και για μια αμοιβή πραγματοποιήθηκαν πολύπλοκοι υπολογισμοί για όλους. Πράγματι, σε μια ακριβή μετάφραση από τα Αγγλικά "Για υπολογισμό" που σημαίνει "Μετρώ" , και "Υπολογιστή", αντίστοιχα - "Αριθμομηχανή" .

Αλλά ακόμη και τότε, πολλοί άνθρωποι που γνώριζαν καλά τα μαθηματικά παρασύρθηκαν από το όνειρο της δημιουργίας μιας ειδικής συσκευής που θα μπορούσε να εκτελεί διάφορους υπολογισμούς, εξοικονομώντας χρόνο για σχεδιαστές, λογιστές και άλλους ειδικούς των οποίων τα καθήκοντα περιελάμβαναν την εργασία με αριθμούς. Η πρώτη απόπειρα αυτού του είδους, που διατηρήθηκε στην ιστορία, ήταν η "Pascalina" - μια μηχανική συσκευή που εφευρέθηκε από τον διάσημο φυσικό και μαθηματικό από τη Γαλλία Blaise Pascal.

Ο επιστήμονας δημιούργησε περισσότερες από δώδεκα υπολογιστικές μηχανές και τα τελευταία μοντέλα αντιμετώπισαν 8-ψήφους αριθμούς, κάτι που ήταν αρκετό για αρκετό χρόνο.

Αριθμομηχανή

Τις περισσότερες φορές, μιλώντας για τον πρώτο υπολογιστή, θυμούνται τον υπολογιστή του Άγγλου Charles Babbage. Ανέπτυξε και δημοσίευσε την έννοια της αριθμομηχανής του το 1822, και το μηχάνημά του δεν μπορούσε μόνο να εκτελεί πρωτόγονες αριθμητικές πράξεις, αλλά να εκτελεί ανεξάρτητα ολόκληρα μπλοκ διαδοχικών υπολογισμών, δηλαδή. ήταν προγραμματιζόμενο.


Το 1837, ο Babbage έκανε το πρώτο μηχάνημα για υπολογισμούς(φωτό) σύμφωνα με ένα απλοποιημένο σχήμα: πραγματοποίησε αρκετές διαδοχικές λειτουργίες και εκτύπωσε τα αποτελέσματα που ελήφθησαν σε ένα φύλλο χαρτιού, το οποίο από μόνο του εκείνη την εποχή ήταν μια απίστευτη περιέργεια.

Έχοντας πετύχει τις πρώτες του επιτυχίες, ο Babbage άρχισε να κατασκευάζει έναν πλήρη υπολογιστή. Σύμφωνα με το έργο του, συνίστατο σε μια λογική-αριθμητική συσκευή υπολογισμού, ένα μπλοκ για την αποθήκευση ενδιάμεσων αποτελεσμάτων και μια συσκευή ελέγχου. Αυτό που είναι πιο εκπληκτικό, όλες αυτές οι μονάδες έπρεπε να λειτουργούν αποκλειστικά σε μηχανική βάση, επειδή δεν υπήρχαν τότε ηλεκτρικά, και ακόμη περισσότερο, ηλεκτρονικά στοιχεία.

Δυστυχώς, ο Babbage δεν είχε αρκετά χρήματα για να ολοκληρώσει την αριθμομηχανή του και σύντομα ο επιστήμονας αρρώστησε και πέθανε, αφήνοντας το έργο ατελές. Ωστόσο, οι θεωρητικές εξελίξεις που έκανε βοήθησαν τις επόμενες γενιές επιστημόνων να δημιουργήσουν έναν πραγματικό υπολογιστή.

Πολύπλοκοι υπολογισμοί

Τον εικοστό αιώνα, το καθήκον της δημιουργίας υπολογιστικής μηχανής έχει γίνει κάτι περισσότερο από επείγον: η εκβιομηχάνιση, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε όλο τον κόσμο, απαιτούσε πολλούς πολύπλοκους υπολογισμούς σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Στη Βρετανία, το 1936, δημιουργήθηκε μια υπολογιστική μηχανή, η οποία έγινε το πρωτότυπο για όλες τις επόμενες γενιές υπολογιστών. Ο δημιουργός του ήταν ο μαθηματικός Alan Turing, ο οποίος έθεσε ταυτόχρονα τα θεμέλια της επιστήμης των υπολογιστών και του προγραμματισμού, καθιστώντας τον πρόγονο ολόκληρου του δέντρου της επιστήμης των υπολογιστών. Ο υπολογιστής Turing ονομάστηκε ACE (Automatic Computing Engine).

Σχεδόν ταυτόχρονα, το 1936-38, μια συσκευή παρόμοια στο σχεδιασμό και στις αρχές που ορίζονται σε αυτήν δημιουργήθηκε από τον Γερμανό εφευρέτη Konrad Zuse. Η υπολογιστική του μηχανή, η οποία χρησιμοποιούσε δυαδική κωδικοποίηση, ονομάστηκε Z3, και μερικά χρόνια νωρίτερα, τα κάπως απλούστερα Z1 και Z2 συναρμολογήθηκαν. Όπως και η μηχανή Turing, η συσκευή Zuse ήταν κατ 'αρχήν ηλεκτρομηχανική. Τόσο το ένα όσο και το άλλο μηχάνημα χρησιμοποιήθηκαν στη συνέχεια με τον πιο ενεργό τρόπο για υπολογισμούς στρατού: όπως θυμόμαστε, τότε ο μεγαλύτερος πόλεμος στην ιστορία της ανθρωπότητας επρόκειτο για την Ευρώπη.

Πρέπει να ειπωθεί ότι ο Turing, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τον Zuse, μπορεί να θεωρηθεί ο συγγραφέας του πρώτου υπολογιστή. Ήταν ένας λαμπρός θεωρητικός και ανέπτυξε τη δημιουργία υπολογιστών που θα εφαρμοστούν στο μέλλον. Οι ιδέες του σχετικά με την αποθήκευση προγραμμάτων υπολογιστών στη μνήμη ενός μηχανήματος, ενός κωδικοποιητή φωνής και άλλων ταλαντούχων εξελίξεων ενσωματώθηκαν στη συνέχεια στους σύγχρονους υπολογιστές.

Ο θαυμαστός ENIAC

Ένας υπολογιστής με ηλεκτρονικά εξαρτήματα δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ το 1946. Ονομάστηκε ENIAC — Ηλεκτρονικός αριθμητικός ολοκληρωτής και υπολογιστής , εργάστηκε σε ηλεκτρονικούς σωλήνες κενού και ζύγιζε σχεδόν 50 τόνους.

Για τη δημιουργία του, χρησιμοποιήθηκαν 18.000 λαμπτήρες και η κατανάλωση ενέργειας έφτασε τα 140 kW. Οι δημιουργοί του ENIAC ήταν οι J.P. Eckert και J. Mauchly. Με την αρχιτεκτονική και τις λειτουργίες του, έγινε ο πρώτος υπολογιστής με τη σύγχρονη έννοια της λέξης.

Η εποχή μας της μηχανοργάνωσης υποχρεώνει κάθε μορφωμένο άτομο να γνωρίζει πολλά πράγματα που σχετίζονται άμεσα με την τεχνολογία των υπολογιστών. Και μπορείτε να ξεκινήσετε εξετάζοντας πότε εμφανίστηκε ο πρώτος υπολογιστής. Συμφωνώ, λίγοι άνθρωποι σκέφτονται την προέλευση του υπολογιστή.

Η διαδρομή

Ο υπολογιστής όπως τον βλέπουμε τώρα δεν ήταν πάντα έτσι. Η διαδρομή ζωής ενός υπολογιστή μπορεί εύκολα να εντοπιστεί. Ξεκίνησε με την εφεύρεση από τον Blaise Pascal το 1642 μιας συσκευής ικανής να προσθέτει και να αφαιρεί δεκαδικά ψηφία - "Pascaline". Ο πρώτος υπολογιστής στον κόσμο δύσκολα θα μπορούσε να ονομαστεί υπολογιστής, επειδή ήταν κάτι περισσότερο σαν αριθμομηχανή. Αυτή η μηχανή υπολογισμού πραγματοποίησε μόνο δύο βήματα - προσθήκη και αφαίρεση. Στη συνέχεια, το 1653, ο πολλαπλασιασμός και η διαίρεση προστέθηκαν σε αυτές τις συναρτήσεις. Επιπλέον, η ανάπτυξη της λειτουργικότητας πάγωσε λίγο, άρχισαν να επικεντρώνονται στην εμφάνιση, δηλαδή προσπάθησαν να ντύσουν τις ίδιες επιλογές σε ένα πιο συμπαγές και λιγότερο δυσκίνητο κέλυφος. Μόνο το 1822 εφευρέθηκε μια μηχανή που μπορούσε να λύσει απλές εξισώσεις. Ήταν μια σημαντική στιγμή στην ιστορία της πληροφορικής. Έκτοτε, οι αυτοματοποιημένες υπολογιστικές συσκευές εξελίχθηκαν με τεράστιο ρυθμό. Ήδη το 1946 ένας νέος υπολογιστής εμφανίστηκε στον κόσμο. Φυσικά, συγκρίνοντας τον πρώτο υπολογιστή και έναν σύγχρονο υπολογιστή, μπορεί κανείς να χαμογελάσει σκεπτικιστικά, γιατί δεν είναι σαφές πώς μια μηχανή βάρους 30 τόνων θα μπορούσε να μετατραπεί σε κάτι που ακόμη και μια γυναίκα θα μπορούσε εύκολα να σηκώσει.

Γερμανικής καταγωγής

Φυσικά, αυτός που εφηύρε τον πρώτο υπολογιστή στον κόσμο έκανε σπουδαία δουλειά στην ανάπτυξη της τεχνολογίας. Ποιο είναι λοιπόν αυτό το άτομο που εισήγαγε τον πρώτο υπολογιστή στον κόσμο; Ήταν ένας επιστήμονας γερμανικής καταγωγής Konrad Zuse. Ο πρώτος υπολογιστής στον κόσμο, σύμφωνα με τη Wikipedia, είναι ακριβώς ο υπολογιστής που εφευρέθηκε τη δεκαετία του σαράντα του ΧΧ αιώνα, καθώς όλες οι βασικές λειτουργίες ενός σύγχρονου υπολογιστή τοποθετήθηκαν σε αυτόν. Αλλά το μέγεθος αυτής της τεχνικής ήταν ακόμα απίστευτα μεγάλο, μερικές φορές καταλάμβανε ένα ολόκληρο δωμάτιο μόνο. Και μόνο με την εφεύρεση του μικροεπεξεργαστή, για τον οποίο χάρη στον Tedd Hoff, ο υπολογιστής άρχισε να πλησιάζει σε μέγεθος στον υπολογιστή που έχουμε συνηθίσει.

Παρεμπιπτόντως, ο υπολογιστής κέρδισε μεγάλη δημοτικότητα μετά την έναρξη του διαγωνισμού μεταξύ δύο εταιρειών - της Apple και της Microsoft. Στη μάχη για τους πελάτες, αυτές οι εταιρείες έχουν βελτιώσει και βελτιώσει τα προϊόντα τους, ευχαριστώντας μας με συμπαγή και λειτουργικότητα. Από τότε που εφευρέθηκε ο πρώτος υπολογιστής, έχει περάσει σχετικά λίγος χρόνος, αλλά οι διαφορές μεταξύ αυτής της συσκευής και της τρέχουσας είναι τεράστιες. Μπορούμε να μαντέψουμε μόνο ποιες βελτιώσεις θα έχει ο υπολογιστής στο μέλλον.

1 σχόλιο:

Euroleague: Στην κορυφή του top10 το κάρφωμα του Μόουζες Ράιτ στο Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

ΦΩΤΟ eurokinissi Ο Μόουζες Ράιτ ήταν από τους πρωταγωνιστές στο  Ολυμπιακός  – Παναθηναϊκός για την 29η αγωνιστική της  Euroleague  και έκαν...