A-sosNews

Κοινωνία"

Η ιστορία της τηλεόρασης! Από την ανακάλυψη του 1928 μέχρι τις ψηφιακές οθόνες των 370 ιντσών (video)





Η πρώτη εκπομπή στην Ελλάδα, οι έγχρωμες (πανάκριβες) συσκευές και τα ιδιωτικά κανάλια


Μπορεί στις μέρες μας το κινητό τηλέφωνο να έχει γίνει... προέκταση του χεριού μας, όμως η τηλεόραση, ότι και να γίνει αποτελεί τον πιο σημαντικό "φίλο" του ανθρώπου της σύγχρονης εποχής. Μπορούμε να αντέξουμε χωρίς πολλά χρήσιμα πράγματα αλλά η μαύρη αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι συνάνθρωποί μας δύσκολα μπορούν να ξεπεράσουν τη συνήθεια της οθόνης!

                                                      Ο Τζον Λόγκι Μπέρντ


Αυτός που θεωρείται "υπεύθυνος" γιαυτή τη συνήθεια (δεν εξετάζουμε καλή ή κακή) ήταν ο  Τζον Λόγκι Μπερντ! Ενας Σκωτσέζος μηχανικός, ο πρώτος στην Ιστορία που κατόρθωσε να αναμεταδόσει εικόνες από ένα σημείο σε άλλο, όπως κάνει η σημερινή τηλεόραση, της οποίας θεωρείται ο εφευρέτης.

Το 1924, ο Baird κατάφερε να μεταδώσει μια εικόνα που τρεμοπαίζε και το επόμενο έτος έκανε μια σημαντική ανακάλυψη: πέτυχε τηλεοπτική εικόνα με φως και σκιά. Μέσα σε δύο χρόνια αυτό το «τρέμουλο» της εικόνας ήταν το πρόσωπο της γυναίκας από ένα διαφορετικό δωμάτιο. Στις 26 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε μια ιστορική δημόσια επίδειξη σε ένα εργαστήριο του Σόχο μπροστά στα μέλη του Royal Institution και δημοσιογράφους από την Times. Παρά το γεγονός, ότι οι φωτογραφίες ήταν μικρές με διαστάσεις μόλις 9x5 εκατοστά, η διαδικασία ήταν επαναστατική.


Οι πρώτες επιτυχείς τηλεοπτικές μεταδόσεις έγιναν, μεταξύ 1928 και 1935 στo Λονδίνο της Μ. Βρετανίας. Στο σύστημα αυτό οι εικόνες αποτελούνταν μόνο από 30 γραμμές και δεν μπορούσαν να αναπαραχθούν οι μικρές λεπτομέρειες. Η πρώτη γενιά τηλεοράσεων δεν ήταν πλήρως ηλεκτρονική. Η οθόνη είχε ένα μικρό μοτέρ με ένα περιστρεγόμενο δίσκο και μία λάμπα νέον, που δούλευαν μαζί δίνοντας μία θολή κοκκινο- πορτοκαλί εικόνα με μέγεθος αντίστοιχο με το μισό μιας πιστωτικής κάρτας.

Από 'κει και πέρα όλα ήταν εύκολα για την δημιουργία της τηλεόρασης, καθώς επιστήμονες από όλο τον κόσμο μπόρεσαν να τελειοποιήσουν την ιδέα του Σκωτσέζου εφευρέτη. Μια ιδέα που ακόμη και σήμερα δεν έχει σταματήσει να τελειοποιείται! 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ΗΠΑ το 1946, δώδεκα εμπορικοί τηλεοπτικοί σταθμοί λειτουργούσαν και οι πωλήσεις τηλεοπτικών συσκευών ανέβηκαν κατακόρυφα.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 λειτουργούσαν στην Αμερική 1300 τηλεοπτικοί σταθμοί και το 98% των αμερικανικών νοικοκυριών διέθετε τηλεόραση. Η πρώτη έγχρωμη συσκευή που κυκλοφόρησε ήταν το 1954, ενώ οι επίπεδες οθόνες δεν είναι κάτι των ημερών μας... Εφευρέθηκαν το 1964 από δύο καθηγητές του πανεπιστημίου του Ιλινόις! Παράλληλα με την εξέλιξη των συσκευών τηλεόρασης , εξελίσσονται και τα στούντιο, απ’ όπου παρουσιάζονται οι ειδήσεις ,γυρίζονται οι τηλεοπτικές σειρές κτλ.

Η τηλεόραση στην Ελλάδα

Στην πατρίδα μας πάντοτε περιμένουμε στην σειρά και αρκετά χρόνια για να γευτούμε κάτι καινούργιο. Η επίσημη έναρξη της Ελληνικής κρατικής τηλεόρασης έγινε στις 23 Φεβρουαρίου 1966, με πρώτη παρουσιάστρια την Ελένη Κυπραίου και συντονιστή το δημοσιογράφο Γεώργιο Κάρτερ, ασπρόμαυρη στην αρχή και με μικρή εμβέλεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συσκευές που υπήρχαν στην Αθήνα τότε, δεν ξεπερνούσαν τις 1000!


Στα τέλη της δεκαετίας του '60 η τηλεόραση έχει μπει για τα καλά στη ζωή του Ελληνα πολίτη που καθηλώνεται μπροστά στην οθόνη για να παρακολουθήσει ειδήσεις, σήριαλ και αθλητικές μεταδόσεις!

Υπάρχουν περιπτώσεις που η συνήθεια της τηλεόρασης (στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της) έχει χαλάσει οικογένειες, έχει προκαλέσει τσακωμούς μικρούς και μεγάλους και ο εθισμός της είναι ανάλογος του αλκοόλ και των ναρκωτικών!

Η έγχρωμη μετάδοση στην Ελληνική τηλεόραση γίνεται τελικά το... 1979. Βεβαίως τότε για να αγοράσει κάποιος έγχρωμο δέκτη θα έπρεπε να δαπανήσει ένα τεράστιο ποσό, ανάλογο με τα σημερινά Iphone και ίσως ακόμη μεγαλύτερο. Σιγά σιγά έγινε κι αυτό καθώς μπήκε στη ζωή μας η ιδιωτική τηλεόραση (σαράντα χρόνια μετά τους Αμερικάνους)...  Προς το τέλος του 1989 εμφανίζονται στις τηλεοπτικές συχνότητες τα δύο πρώτα ιδιωτικά κανάλια, το Mega Channel και ο Antenna TV. Το 1994 εμφανίζεται το πρώτο συνδρομητικό κανάλι, το Filmnet, που προσέφερε εμπορικές ταινίες και ζωντανούς αγώνες ποδοσφαίρου. Ολα τα υπόλοιπα τα θυμάστε οι περισσότεροι.

Το μέλλον της τηλεόρασης

Από δω και πέρα η τηλεόραση δεν θα παλεύει να μπει στο σπίτι του καθενός αλλά πως θα γίνει πιο σύγχρονη. Η τεχνολογία που πλέον καλπάζει και δύσκολα μπορεί κανείς να την παρακολουθήσει φέρνει ολοένα και περισσότερες ευκολίες στον τηλεθεατή. 


Φωνητικές εντολές, μεγαλύτερη άνεση και αμεσότητα, εικόνα τρισδιάστατη, πάχος τηλεόρασης που θα φτάσει στο μέγαθος του... χαρτιού, ανύπαρκτο τηλεχειριστήριο και πολλά περισσότερα που φαίνονται εξωγήινα παρά... γήινα. Ηδη οι οθόνες έχουν γίνει τεράστιες και φτάνουν μέχρι και 370 ίντσες οι οποίες μπορούν να γίνουν περισσότερες σε διάφορες παραγωγές! 

Ομως για να μη ξεχνούμε την ιστορία, σκεφτείτε τι ήταν για τους ανθρώπους η πρώτη τηλεόραση που ανακάλυψε ο Σκωτσέζος το 1928 και συγκρίνετε με την σημερινή πραγματικότητα!

Η λέξη είναι συνθετικό του αρχαίου ελληνικού προθέματος «τηλε-», το οποίο σημαίνει «μακριά», και της λέξης «όραση».που σημαίνει <<βλέπω>>. Στο βίντεο που ακολουθεί ο Μπερντ παρουσιάζει την πρώτη τηλεόραση που κατασκεύασε ο ίδιος!

ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΡΑΝΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια

Euroleague: Στην κορυφή του top10 το κάρφωμα του Μόουζες Ράιτ στο Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

ΦΩΤΟ eurokinissi Ο Μόουζες Ράιτ ήταν από τους πρωταγωνιστές στο  Ολυμπιακός  – Παναθηναϊκός για την 29η αγωνιστική της  Euroleague  και έκαν...