A-sosNews

Κοινωνία"

1889: H μυστηριώδης «ρωσική γρίπη» ήταν ένας κορωνοϊός που δεν ανακαλύφθηκε;



Είχε εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο και προκάλεσε τρία κύματα μόλυνσης! Είχε κοινά χαρακτηριστικά με την COVID-19! 

Το 1889 εμφανίστηκε στη Ρωσία μια μυστηριώδης ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, προκαλώντας τουλάχιστον τρία κύματα μόλυνσης κατά τη διάρκεια αρκετών ετών. Τώρα, ορισμένοι επιστήμονες υποψιάζονται ότι αυτή η ασθένεια, που ονομάστηκε «ρωσική γρίπη», μπορεί στην πραγματικότητα να προκλήθηκε από έναν κορονοϊό παρόμοιο με τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την COVID-19, σύμφωνα με άρθρο των New York Times.

Υπάρχουν κάποιοι παραλληλισμοί μεταξύ των δύο πανδημιών. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας της ρωσικής γρίπης, έκλεισαν σχολεία και χώροι εργασίας λόγω του τεράστιου αριθμού των ανθρώπων που είχαν μολυνθεί. Όσοι νοσούσαν έχαναν συχνά την αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης, ενώ ορισμένοι υπέφεραν από μακροχρόνια συμπτώματα που παρέμεναν για μήνες. Σε γενικές γραμμές, η ρωσική γρίπη φάνηκε να σκοτώνει πολύ περισσότερους ηλικιωμένους από ό,τι παιδιά, σε αντίθεση με τους ιούς της γρίπης, οι οποίοι τείνουν να είναι εξίσου θανατηφόροι και για τις δύο ηλικιακές ομάδες, σύμφωνα με τα διαθέσιμα ιστορικά αρχεία, τα οποία περιλαμβάνουν κυβερνητικά αρχεία υγείας, εφημερίδες και άρθρα περιοδικών.

Ενώ αυτά τα χαρακτηριστικά της πανδημίας της ρωσικής γρίπης μοιάζουν πολύ με αυτά της σημερινής πανδημίας, η ιδέα ότι η ρωσική γρίπη μπορεί να προκλήθηκε από έναν κορονοϊό παραμένει εικασία, δήλωσε στους New York Times ο Πίτερ Παλέζε, ερευνητής γρίπης και καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Icahn στο Mount Sinai της Νέας Υόρκης.

Ψάχνουν για αποδείξεις

Ο Δρ. Τζέφρι Τάουμπενμπεργκερ, επικεφαλής του τμήματος παθογένειας και εξέλιξης των ιών στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων και ο Τζον Όξφορντ, ομότιμος καθηγητής ιολογίας στο Queen Mary του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, αναζητούν αυτές τις αποδείξεις. Έχουν ψάξει σε διατηρημένα δείγματα πνευμονικού ιστού που προϋπήρχαν της πανδημίας γρίπης του 1918, αναζητώντας υπολείμματα ιών γρίπης και κορονοϊών. Μεταξύ αυτών των ιστών, ελπίζουν να εντοπίσουν τον ιό της ρωσικής γρίπης.

Ο Δρ. Σκοτ Ποντόλσκι, καθηγητής παγκόσμιας υγείας και κοινωνικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, και ο Ντόμινικ Χολ, επιμελητής του Ανατομικού Μουσείου Γουόρεν στο Χάρβαρντ, αναζητούν επίσης διατηρημένο πνευμονικό ιστό από την ίδια χρονική περίοδο, ανέφεραν οι ΝΥ Times.

Πως έληξε

Εάν βρεθεί γενετικό υλικό από τον ιό της ρωσικής γρίπης σε αυτούς τους πνεύμονες, μπορεί να προσφέρει ενδείξεις για το πώς έληξε η πανδημία, καθώς η ειδησεογραφική κάλυψη της εποχής προσφέρει ελάχιστες πληροφορίες. Και αν η πανδημία στα τέλη του 19ου αιώνα προκλήθηκε από έναν κορονοϊό, ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτός ο ιός μπορεί να εξακολουθεί να κυκλοφορεί ως ένας από τους τέσσερις κορονοϊούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, αλλά όχι σοβαρή ασθένεια.

ΠΗΓΗ: Live Science, NYT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Euroleague: Στην κορυφή του top10 το κάρφωμα του Μόουζες Ράιτ στο Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

ΦΩΤΟ eurokinissi Ο Μόουζες Ράιτ ήταν από τους πρωταγωνιστές στο  Ολυμπιακός  – Παναθηναϊκός για την 29η αγωνιστική της  Euroleague  και έκαν...