A-sosNews

Κοινωνία"

Οταν η γιαγιά μου θεράπευε, όλο το χωριό, με ένα φύλλο από Πεντάνευρο!


Αυτό είναι το φυτό που γιατρεύει πολλές ασθένειες και φυτρώνει σε κάθε κήπο!

Πολλοί είναι εκείνοι που θυμούνται τους παλιότερους να έχουν γλάστρες και φυτά στην αυλή ή βεράντα τους, τα οποία είχαν και θεραπευτικές ιδιότητες, μπορούν να ανακουφίσουν και να γιατρέψουν “από πολλές παθήσεις του οργανισμού”. 

Θυμάμαι τις ιστορίες που έλεγε η συγχωρεμένη μάνα μου για τα "θαύματα" που έκανε με τις γνώσεις της από την Κωνσταντινούπολη, η (επίσης) συγχωρεμένη εδώ και πολλά χρόνια η γιαγιά μου η Σταμνιώ!

Οποιος πάθαινε κάτι, γνώριζε το "φάρμακο" που απαιτείται για να δώσει τις πρώτες βοήθειες τα δύσκολα προπολεμικά και μετά τον πόλεμο χρόνια! Τότε που στα χωριά της Μακεδονίας για να βρεις γιατρό έκανες τάμα στην Παναγιά!

Η πρακτική ιατρική που είχε σπουδάσει δίπλα σε ένα φημισμένο Τούρκο στην Πόλη της είχε κάνει περιζήτητη στα χωριά της Κοζάνης. Τι γέννες, σπασίματα, πόνους σε διάφορα σημεία του σώματος, στραμπουλήγματα, εξαρθρώσεις και πόσα άλλα γνώριζε τα μυστικά!

Πέρα από την χρήση του πράσινου σαπουνιού, του λεμονιού, του κρεμμυδιού και του αυγού, όπου δημιουργούσε καταπλάσματα χρησιμοποιούσε και ένα θαυματουργό φυτό για πολλές δύσκολες καταστάσεις.

Ηταν ένα φυτό που φύτρωνε και συνεχίζει να φυτρώνει σχεδόν σε κάθε αυλή! Τουλάχιστον όσες έχουν απομείνει...

Το συγκεκριμένο φυτό, όπως το έψαξα κι εγώ μετά από πολλά χρόνια, ονομαζόταν από τους Θρακιώτες της Πόλης, Πεντάνευρο! Ο λόγος ήταν τα πέντε νεύρα που έχει πάνω στο φύλλο του, το οποίο είναι μακρόστενο σαν μεγάλη γλώσσα!


Πιστεύω ότι λίγο πολύ όλοι σας το έχετε δει έστω και μια φορά! Αυτό το "θαυματουργό" φύλλο πέρα του ότι μπορείτε να το φάτε σαν σαλάτα ή να το μαγειρέψετε με ρυζάκι ή σκέτο (πεντανόστιμο) έχει πραγματικά θεραπευτικές ιδιότητες! Δεν θα το έλεγα αν πρώτα δεν το έψαχνα όπως σας είπα. Ετσι λύθηκαν και οι πιο μικρές απορίες και αμφισβητήσεις που είχε στις ιστορίες που άκουγα!

Το Πεντάνευρο  με επιστημονική ονομασία Plantago major, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β1 και ριβοφλαβίνη. Αυτό το βότανο χρησιμοποιείται στην εναλλακτική ιατρική για πολλά χρόνια, ήδη από την αρχαιότητα. Χρησιμοποιούταν ως φάρμακο για τα πάντα σε ορισμένους πολιτισμούς. Οι Ινδιάνοι ονόμαζαν το φυτό αυτό «φάρμακο της ζωής».

Ερευνες αποκάλυψαν ότι το όνομα αυτό δεν απέχει πολύ από την αλήθεια! Η χημική ανάλυση του Πεντάνευρου έδειξε ότι περιέχει το γλυκοσίδιο Aucubin. Το Acubin αναφέρεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Toxicology ως μια ισχυρή αντι-τοξίνη . Το Πεντάνευρο έχει και άλλα αποτελεσματικά συστατικά, όπως βιταμίνη C, απιγενίνη, βαϊκαλεΐνη, βενζοϊκό οξύ, χλωρογενικό οξύ, κιτρικό οξύ, φερουλικό οξύ, ολεανολικό οξύ, σαλικυλικό οξύ, και ουρσολικό οξύ.

Τα φύλλα και οι σπόροι του μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αντιβακτηριακά, αντίδοτα, στυπτικά, αντιφλεγμονώδη, αντισηπτικά, αντιβηχικά, καρδιακά, μαλακτικά, διουρητικά, αποχρεμπτικά, αιμοστατικά, καθαρτικά, οφθαλμικά, έμπλαστρα, ισοθερμικά και ανθελμινθικά.

Ο έντονος βήχας

Θυμάμαι για παράδειγμα την γιαγιά τη Σταμνιώ, που όταν κάποιος είχε έντονο βήχα, ζέσταινε ένα φύλλο και του το έβαζε σαν κατάπλασμα στο στήθος, ψηλά κοντά στο λαιμό! Ως δια μαγείας μετά από λίγη ώρα ο βήχας εξαφανιζόταν!

Το ίδιο έκανε για κάποιον που είχε κοπεί, για φλεγμονές του δέρματος, για τσιμπήματα, για αγκάθια! Οσο απίστευτα κι αν ακούγονται αυτά που σας γράφω, διαβάστε και ενημερωθείτε από αλλού για να με πιστέψετε! Ακόμη και για κάποιον που είχε μπει στο δέρμα του αγκάθι από τα χωράφια, ένα θερμαινόμενο φύλλο Πεντάνευρου οδηγούσε το αγκάθι στην έξοδο!


Η γιαγιά μου με όσα θυμάμαι, χρησιμοποιούσε για διάφορα άλλα θεραπευτικά το Πεντάνευρο χρησιμοποιώντας τις ρίζες και τους σπόρους, ενώ δημιουργούσε αποσταγμένο υγρό βράζοντας τα φύλλα. Παραπάνω δεν θυμάμαι να σας πω. Ξέρω όμως ότι αυτό το Πεντάνευρο, ήταν όντως αυτό που έλεγαν και οι Ινδιάνοι, φάρμακο της ζωής!

Οταν ήμουν μικρός με τσίμπησαν μέλισσες στο κεφάλι! δεν σας κάνω πλάκα! Ο πόνος και η φαγούρα είναι απίστευτη. Την θυμάμαι σαν να είναι τώρα! Ηρθε η γιαγιά, άρπαξε ένα Πεντάνευρο, το μάσησε και μετά το άπλωσε πάνω στην πληγή. Θέλετε το πιστεύετε, δεν το πιστεύετε. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά, ο πόνος υποχώρησε, χάθηκε όπως και το πρήξιμο που είχε ήδη αρχίσει να σχηματίζεται από το τσίμπημα!

Βρείτε το, φυτέψτε το, προστατεύστε το! Μην αφήσετε να χαθεί το Πεντάνευρο!

ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΡΑΝΑΣ





Δεν υπάρχουν σχόλια

Euroleague: Στην κορυφή του top10 το κάρφωμα του Μόουζες Ράιτ στο Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

ΦΩΤΟ eurokinissi Ο Μόουζες Ράιτ ήταν από τους πρωταγωνιστές στο  Ολυμπιακός  – Παναθηναϊκός για την 29η αγωνιστική της  Euroleague  και έκαν...