A-sosNews

Κοινωνία"

Ναύπλιο: Το πρώτο φαρμακείο που λειτούργησε στην Ελλάδα το 1928!



Οι ιδιοκτήτες του ταρίχευσαν τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια μετά τη δολοφονία του!

Στην πλατεία των Τριών Ναυάρχων στο Ναύπλιο, το παλιό νεοκλασικό κτίριο έχει μια ιδιαίτερη ιστορία. Ηταν το πρώτο φαρμακείο που άνοιξε στην Ελλάδα! Ονομαζόταν "Σωτήρ" και πρόσφερε τις υπηρεσίες του στον κόσμο από το 1828!


Ο Ιταλός Βονιφάτιος Βοναφίν ήταν αυτός που το λειτουργούσε και ανέλαβε στα τέλη Σεπτεμβρίου 1831 το θλιβερό καθήκον να ταριχεύσει τον φίλο του και πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας τον Ιωάννη Καποδίστρια.

Μάλιστα, λέγεται ότι ήταν τόσο επιτυχημένη η ταρίχευση, που αγράμματες γυναίκες μόλις είδαν τη σορό του Καποδίστρια, έλεγαν ότι ο “τρελός φαρμακοποιός” τον ανέστησε!»

Αυτή η ιδιαίτερη ιστορία είναι που οδήγησε τον Δήμο Ναυπλιέων και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο στην απόφαση για την ανασύσταση του φαρμακείου και τη λειτουργία του ως μουσείου με διπλό σκοπό:

Αφενός να παρουσιάσει πώς ήταν ένα φαρμακείο κατά την τρίτη δεκαετία του 19ου αιώνα, όπου ο φαρμακοποιός στο εργαστήριό του, χρησιμοποιώντας πρώτη ύλη από φυτά, έφτιαχνε φαρμακευτικά σκευάσματα, αφετέρου να αναδείξει άλλο ένα σημείο της ιστορίας του ελληνικού κράτους.


Ο Βονιφάτιοε Βοναφίν γεννήθηκε στην Τεργέστη το 1800 και σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβας.

Το 1826 γνώρισε τη σύζυγό του που καταγόταν από την Ύδρα και εγκαταστάθηκε στο νησί. Μετά τον θάνατο του παιδιού τους μετακόμισαν στο Ναύπλιο.

Το 1828 ίδρυσε το φαρμακείο «ο Σωτήρ», το πρώτο επίσημο φαρμακείο του ελληνικού κράτους.

Το κτίριο λειτούργησε ως φαρμακείο έως και το 1972, οπότε και πέρασε υπό την σκέπη της εκκλησίας και συγκεκριμένα τριών ενοριών του Ναυπλίου (Αγίου Νικολάου, Γεννήσεως της Θεοτόκου και Αγίου Γεωργίου).

Το 2013 η εκκλησία έβγαλε το κτίριο σε δημοπρασία.

Οι κάτοικοι αντέδρασαν και το δημοτικό συμβούλιο της πόλης αποφάσισε την εξαγορά του.

Η κυριότητα του κτιρίου πέρασε στον Δήμο Ναυπλιέων τον Νοέμβριο του 2017, με την τιμή της αγοραπωλησίας να ανέρχεται στις 585.000 ευρώ.

Στο χώρο υπάρχει η πρώτη συλλογή φαρμακευτικών αντικειμένων, με παλιά φαρμακευτικά βάζα, ιγδία (γουδιά) όπου έτριβε τις πρώτες ύλες ο φαρμακοποιός, ζυγαριές και άλλα αντικείμενα εκείνης της εποχής που κοσμούν τα ράφια του φαρμακείου-μουσείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Euroleague: Στην κορυφή του top10 το κάρφωμα του Μόουζες Ράιτ στο Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

ΦΩΤΟ eurokinissi Ο Μόουζες Ράιτ ήταν από τους πρωταγωνιστές στο  Ολυμπιακός  – Παναθηναϊκός για την 29η αγωνιστική της  Euroleague  και έκαν...