A-sosNews

Κοινωνία"

ΟΗΕ-Μητσοτάκης: Κόκκινη γραμμή η αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας -Ο Ερντογάν λέει ψέματα για το μεταναστευτικό



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον ΟΗΕ έδωσε ηχηρή απάντηση στην αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα.

Χρησιμοποιώντας αυστηρή γλώσσα, θέτοντας κόκκινες γραμμές αλλά και εξακολουθώντας να απλώνει ταυτόχρονα χείρα συνεργασίας στην γείτονα, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις τουρκικές προκλήσεις και στο Κυπριακό.

Σήμερα οι σκοτεινές σελίδες της γηραιάς ηπείρου έχουν έρθει ξανά στο προσκήνιο με τον πόλεμο είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Αναφερόμενος στη στάση της ΕΕ απέναντι στον πόλεμο της Ουκρανίας, τόνισε ότι πήρε ξεκάθαρη θέση και τόνισε ότι η Ρωσία δεν πρέπει να πετύχει ώστε να να σταλεί μήνυμα και σε άλλα καθεστώτα.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό. «Η Ουκρανία δεν είναι η μόνη χώρα που έχει δεχθεί στρατιωτική εισβολή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» τόνισε και επεσήμανε ότι η Άγκυρα «συνεχίζει να επιμένει σε απαράδεκτες αξιώσεις για δύο κράτη» στη Μεγαλόνησο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την επανειλημμένη και πιο επιθετική ρητορική τους Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα. ‘«Έχω ξαναπεί ότι είμαι ανοιχτός στον διάλογο και στην επίλυση των διάφορων με σεβασμό και με βάση το διεθνές δίκαιο. Και συνεχίζω να είμαι», τόνισε.

Στη συνέχεια, είπε ότι «η Τουρκία έχει μια παράξενη εμμονή με την Ελλάδα, απειλεί ότι θα έρθει τη νύχτα αν θέλει. Αυτή είναι γλώσσα επιτιθέμενου, όχι ειρηνικού κράτους» υπογράμμισε. Επίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Τουρκία έχει απειλήσει την Ελλάδα με casus belli.

Ανησυχητική είναι η αυξανόμενη κλιμάκωση της απειλής, με fake news, με εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και μεμονωμένη απόφαση να αρνείται τις επαφές, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό από το 2020, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα σύνορά της, διασώζοντας παράλληλα μετανάστες, όπως κάναμε και χθες.

«Αν θέλει να μιλήσει ο Ερντογάν για κόκκινες γραμμές, θα πω: Οι ισχυρισμοί για τα ελληνικά νησιά είναι ανυπόστατοι και απαράδεκτοι. Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας είναι μη αποδεκτή, η Ελλάδα δεν θα εκφοβιστεί από κανέναν».

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός επεσήμανε προς την Άγκυρα πως «δεν χρειάζεται όμως να συνεχίσουμε έτσι. Υπάρχει άλλος τρόπος».

«Σήμερα, θα ήθελα να απευθυνθώ όχι μόνο στην τουρκική ηγεσία άλλα και στον λαό: δεν είμαστε εχθρός σας, δεν είμαστε απειλή, είμαστε γείτονες και ξέρω ότι η πλειοψηφία δεν θέλει ένταση. Ας προχωρήσουμε με αμοιβαίο σεβασμό», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Euroleague: Στην κορυφή του top10 το κάρφωμα του Μόουζες Ράιτ στο Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

ΦΩΤΟ eurokinissi Ο Μόουζες Ράιτ ήταν από τους πρωταγωνιστές στο  Ολυμπιακός  – Παναθηναϊκός για την 29η αγωνιστική της  Euroleague  και έκαν...