A-sosNews

Κοινωνία"

Ο άγνωστος "πήλινος στρατός" της Κύπρου!

 


Ιερό Αγίας Ειρήνης: Τι ξέρετε για τον κυπριακό “πήλινο στρατό”;

O Κυπριακός πήλινος στρατός/ The Terracotta army of Cyprus 1200 to 500 Β.C

Το απίστευτο αρχαιολογικό εύρημα 

που θυμίζει το Μαυσωλείο του Πρώτου 

Κινέζου Αυτοκράτορα

Στον αρχαιολογικό χώρο της Αγίας Ειρήνης, κοντά στην κατεχόμενη Μόρφου έγινε μία από τις πιο σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις της Κύπρου. Το χειμώνα του 1929-1930 στο ιερό της Αγίας Ειρήνης, βρέθηκαν από τον Σουηδό αρχαιολόγο Erik Sjöqvist, περίπου 2000 πήλινα αγάλματα και ειδωλία σε ημικυκλική διάταξη γύρω από υπαίθριο βωμό. Τα ειδώλια χρονολογούνται μεταξύ του 1200 και 500 π.Χ. περίπου.

Τα πήλινα αγάλματα απεικονίζουν ανδρικές φιγούρες ως επί το πλείστον, κενταύρους, και βοοειδή κυρίως ζώα, τα οποία ήταν τοποθετημένα ως αναθήματα σε ημικύκλιο γύρω από τον βωμό του ιερού. Οι ανδρικές μορφές έφεραν πολεμική ενδυμασία αλλά δεν ήταν οπλισμένες, και μαζί με τα ειδώλια ταύρων και τα άρματα παραπέμπουν στη λατρεία μιας ανδρικής θεότητας.

Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Μαυρογιάννη, καθηγητή στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, η συγκέντρωση 2.000 ειδωλίων σε ένα χώρο λατρείας έχει μια παγκόσμια ιδιαιτερότητα. «Εκτός από τους θαμμένους στρατιώτες στο Μαυσωλείο του Πρώτου Κινέζου Αυτοκράτορα, δεν υπάρχει παγκοσμίως άλλο τέτοιο πράγμα. Αποτελεί μείζον αρχαιολογικό εύρημα και ιστορικό θέμα», σχολιάζει.

Σύμφωνα με άρθρα Σουηδών αρχαιολογών που επιχείρησαν να ερμηνεύσουν το μεγαλειώδες ανάθημα, υποστηρίζεται ότι το ιερό στην Αγία Ειρήνη είναι Φοινικικό, στο οποίο λατρευόταν ο θεός Μπάαλ (Baal).

Μοιρασμένα σήμερα μεταξύ του Κυπριακού Μουσείου στη Λευκωσία και του Μουσείου Μεσογειακών Αρχαιοτήτων (Medelhavsmuseet) της Στοκχόλμης, τα αγάλματα και ειδώλια από την Αγία Ειρήνη αποτελούν ένα από τα πιο εξαίσια σύνολα πλαστικής σε πηλό όχι μόνο της αρχαίας Κύπρου αλλά και ολόκληρης της αρχαίας Μεσογείου.

Μέρος των αγαλμάτων όπως βρέθηκαν στο ιερό της Αγίας Ειρήνης.






Δεν υπάρχουν σχόλια

Euroleague: Στην κορυφή του top10 το κάρφωμα του Μόουζες Ράιτ στο Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

ΦΩΤΟ eurokinissi Ο Μόουζες Ράιτ ήταν από τους πρωταγωνιστές στο  Ολυμπιακός  – Παναθηναϊκός για την 29η αγωνιστική της  Euroleague  και έκαν...