A-sosNews

Κοινωνία"

Αγρια κόντρα! Μαύρο ή άσπρο το πουκάμισο του Κρητικού; Ποιο είναι το σωστό, τι λέει η ιστορία!



Σήμερα το δίλλημα, «μαύρο ή άσπρο πουκάμισο», περισσότερο θυμίζει φίλαθλους ποδοσφαιρικού αγώνα, παρά ένα αποκρυσταλλωμένο συμπεράσματα, μέσα από γνώσεις από ιστορικές αναδρομές, μέσα από παλιά κείμενα Κρητών συγγραφέων, που άφησαν γραπτά σχετικά ντοκουμέντα, αλλά παράλληλα και πληροφορίες από σύγχρονους χορευτικούς κρητικούς συλλόγους κλπ

Και οι δυο αντιμαχόμενες «παρατάξεις», του μαύρου και του άσπρου, έχουν «ένθερμους υποστηριχτές», και ο κάθε ένας μιλά με τα δικά του επιχειρήματα!

Όλοι γνωρίζουμε, πως το πουκάμισο αρχικά του κρητικού, ανέκαθεν ήταν άσπρο, και κανείς δεν μπορεί αυτό να το αμφισβητήσει, γιατί υπάρχουν και μαρτυρίες, καθώς και αρκετό φωτογραφικό υλικό.

Κανείς δεν μπορεί όμως και να αμφισβητήσει, ότι πολλοί εθελοντές πήγαν σε πολέμους για απελευθέρωση, και πολλοί δεν γύρισαν πίσω.

Δεν ήταν φυσικά λογικό, οι οικογένειές τους, να συνεχίζουν να φοράνε άσπρα!

Δύο ήταν οι βασικοί λόγοι, που πολλοί κρητικοί φόρεσαν στη συνέχεια μαύρο πουκάμισο.

Ο ένας ήταν, όταν κάποιος πενθούσε αγαπημένο του πρόσωπο, φορούσε σαν πένθος μαύρο πουκάμισο. Και αυτό το πρωτοσυναντάμε στον Ερωτόκριτο τον 17ο αιώνα για πρώτη φορά, όταν ο Χαρίδημος, το αρχοντόπουλο της Κρήτης επειδή λόγω πένθους που έχασε την αγαπημένη του, έκτοτε πλέον φορά μαύρο. Άσχετα που τη σκότωσε ο ίδιος κατά λάθος κάπου στο κυνήγι.

Δεύτερος λόγος που φορά μαύρα ο Κρητικός του 17ου και μέχρι αρχές του 20ου αιώνα, είναι γιατί θεωρεί, ότι κρατάει πένθος για το σκλάβωμα της Κρήτης από τους Τούρκους. Έτσι το μαύρο πουκάμισο που καθιερώθηκε, συμβόλιζε τη σκλαβιά, ώσπου να απελευθερωθεί και πάλι η Κρήτη.


Λογικό, αφού δεν υπήρχε σπίτι τότε, χωρίς σκοτωμένο!

Αυτά όλα τα μαρτυρούν τα κείμενα του Καζαντζάκη στον Καπετάν Μιχάλη, αλλά και στο βιβλίο του Ιωάννη Κονδυλάκη, ο Πατούχας.

Και στο Μακεδονικό επίσης, που πολλοί Κρητικοί πήγαν εθελοντές, πολλοί δεν ξαναγύρισαν.

Οι γονείς και τα αδέρφια τους οι μανάδες αμέσως έβαψαν αναγκαστικά τα πουκάμισά τους, από άσπρα σε μαύρα.

Ο κάθε ένας λοιπόν που πενθούσε ένα στενό δικό του πρόσωπο, όλη την υπόλοιπη ζωή του, θα φορέσει πλέον μαύρα.

Πολύ αργότερα επεκράτησε να σταματήσουν σιγά σιγά να φοράνε μονίμως μαύρα, για να πενθούν τη Κρήτη που σκλαβώθηκε, και τους διάφορους πεσόντες ανά τους πολέμους.

Έτσι είχαν καθιερώσει, σε μέρες γιορτών, σε γάμους κλπ, να φορούν άσπρο πουκάμισο, και τις καθημερινές, μαύρο.

Αυτά κυρίως οι νέοι, γιατί οι παλιοί γέροντες συνήθως φόραγαν μονίμως τα μαύρα.

Το πένθος εξάλλου της Κρήτης καταργήθηκε το 1940, και καθιερώθηκε έκτοτε η μαύρη κορδέλα στο μπράτσο, που φόραγε εκείνος που πενθούσε. Τη κορδέλα τη φορούσε για μήνες, μπορεί και τρία χρόνια!

Έτσι δεν υποχρεούτο πλέον, να φορέσει μαύρο πουκάμισο.


Η μαύρη κορδέλα σήμαινε για κάποιον που τη βλέπει, ότι έχασε ένα δικό του αγαπημένο πρόσωπο πρώτου βαθμού.

Μετά την κατοχή, επικράτησαν διάφορα χρώματα στο πουκάμισο. Έτσι εκτός το άσπρο και μαύρο, είχαμε και μπλε ή εκρού.

Το κρητικό πουκάμισο σήμερα

Σήμερα ακόμα φοράνε μαύρο πουκάμισο, άνθρωποι κυρίως ορεινής καταγωγής, και αυτό περισσότερο σαν «καπετανιλίκι», παρά πένθος της Κρήτης, υπό τη κατοχή του εχθρού.

Σήμερα είναι ελεύθερος πλέον ο κάθε ένας, να φορέσει ότι χρώμα πουκάμισο θέλει.

Οι σχολές χορού σήμερα στην Κρήτη, και αυτές ανάλογα τα πιστεύω τους, έχουν καθιερώσει όποιο χρώμα θέλουν, αλλά κάποιες μπορεί να χρησιμοποιούν και τα δύο χρώματα, αλλά περισσότερο τους ενδιαφέρει να κάνουν συνδυασμούς χρωμάτων, ανάλογα το τι θα είναι η υπόλοιπη στολή, και τι τα στιβάνια!

Οι πιο πολλές σχολές πάντως χορού σήμερα στο Ηράκλειο, χρησιμοποιούν μαύρα πουκάμισα σε συνδυασμό με μαύρα στιβάνια, εν αντιθέσει στο Λασίθι που φοράνε άσπρα.

Στα Χανιά κάποιες σχολές, με την μπλε στολή φοράνε μαύρο πουκάμισο, και με την γκιλότα μαύρο.

Σε πολλά ακόμα, κυρίως ορεινά μέρη της Κρήτης, επειδή θεωρούν εαυτούς «σαν καπετάνιους», ή «συνεχιστές των παλιών κρητικών εθίμων», και εκείνοι φοράνε ακόμα μαύρα.

Η Κρήτη λοιπόν και σήμερα, είναι διχασμένη στον τομέα αυτό, και αυτό κάνει τη κριτική πολλών σύγχρονων διανοουμένων, να είναι ιδιαίτερα αυστηρή, με εκείνους που φοράνε μαύρο πουκάμισο.

Το ίδιο διχασμένοι επίσης, είναι και με εκείνους που πιστεύουν πως παλιά ήταν καθιερωμένο παγκρήτια το μαύρο. Φυσικά πιστεύουν, και το διαλαλούν , πως ήταν ανέκαθεν καθιερωμένο το άσπρο, και σήμερα θα πρέπει να φοράνε και πάλι όλοι άσπρα.!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Euroleague: Στην κορυφή του top10 το κάρφωμα του Μόουζες Ράιτ στο Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

ΦΩΤΟ eurokinissi Ο Μόουζες Ράιτ ήταν από τους πρωταγωνιστές στο  Ολυμπιακός  – Παναθηναϊκός για την 29η αγωνιστική της  Euroleague  και έκαν...