A-sosNews

Κοινωνία"

Βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας: Καπνίζει κρυφά ελληνικά τσιγάρα Καρέλια, σχεδιάζει ρούχα και «αποκληρώνει» τα εγγόνια της



Η 82χρονη μονάρχης, αδελφή της Αννας Μαρίας του βασιλιά Κωνσταντίνου αποφάσισε να αφαιρέσει τους βασιλικούς τίτλους από τα τέσσερα εγγόνια της! Ο σύζυγός της έδωσε εντολή να τον θάψουν χώρια από την βασίλισσα, επειδή δεν αναγνωρίστηκε ως βασιλέας.


Είναι μανιώδης καπνίστρια από 17 ετών και αν δεν το κάνει πλέον δημόσια, όλοι στο παλάτι της Δανίας γνωρίζουν πως πίσω από κλειστές πόρτες η 82χρονη βασίλισσα Μαργαρίτα απολαμβάνει το κάπνισμα, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα. Η Δανή γαλαζοαίματη, που πρόσφατα απασχόλησε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης με την απόφασή της να αφαιρέσει τους βασιλικούς τίτλους στα τέσσερα από τα οκτώ εγγόνια της, καπνίζει περίπου δύο πακέτα τσιγάρα την ημέρα, αν και επικεφαλής της «Οργάνωσης κατά των ασθενειών των πνευμόνων» στη χώρα της. 


Μάλιστα, η μονάρχης έχει προτίμηση σε ελληνικά τσιγάρα, στα «Καρέλια» extra long και χωρίς φίλτρο, τσιγάρα που έχουν απαγορευτεί στη Δανία εξαιτίας της υψηλής τους περιεκτικότητας σε πίσσα και τα οποία η Μαργαρίτα κάνει παραγγελία στην Ελλάδα!

Η Μαργαρίτα Αλεξαντρίν Ίνγκριντ της Δανίας γεννήθηκε στην Κοπεγχάγη στις 16 Απριλίου του 1940. 'Ηταν η μεγαλύτερη κόρη του πρίγκιπα Φρειδερίκου της Δανίας και της πριγκίπισσας Ίνγκριντ της Σουηδίας. 


Έχει δύο αδελφές, την πριγκίπισσα Βενεδίκτη που γεννήθηκε το 1944 και την Άννα Μαρία, που γεννήθηκε το 1946 και είναι η σύζυγος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου(φωτό). Και οι τρεις πριγκίπισσες φοίτησαν στα δημόσια σχολεία της Δανίας μαζί με τα άλλα παιδιά της ηλικίας τους. 

Στις 20 Απριλίου του 1947 ο πρίγκιπας Φρειδερίκος ανέβηκε στο θρόνο, όμως, διάδοχος εθεωρείτο ο αδελφός του, καθώς, σύμφωνα με το πρωτόκολλο μόνο άρρενες μπορούσαν να γίνουν βασιλείς στη Δανία. Το 1953, μετά από συνταγματική αναθεώρηση, η Μαργαρίτα ορίστηκε διάδοχος του πατέρα της και στις 14 Ιανουαρίου του 1972, μετά τον θάνατο του Φρειδερίκου, η πρωτότοκη κόρη του βασιλιά στέφθηκε βασίλισσα «σπάζοντας» την παράδοση αιώνων αφού η τελευταία βασίλισσα στη Δανία ήταν η Μαργαρίτα Α', που ηγήθηκε των βασιλείων της Σκανδιναβίας από το 1375 μέχρι το 1412.


Ο γάμος της, η γέννηση των παιδιών της και η δυσαρέσκεια του Γάλλου συζύγου της, επειδή δεν έγινε βασιλιάς

Οι σπουδές της Μαργαρίτας είναι λαμπρές. Σπούδασε Φιλοσοφία και Διεθνές Δίκαιο στο πανεπιστήμιο «Aarhus», στην ομώνυμη πόλη της Δανίας και συνέχισε τις σπουδές της στην Αγγλία, στο London School of Economics. Η Δανή γαλαζοαίματη στο Λονδίνο γνώρισε τον μέλλοντα σύζυγό της, τον Γάλλο Χένρι Ντε Λαμπόρντ Ντε Μονπεζά, διπλωμάτη στην πρεσβεία της Γαλλίας. Τον Σεπτέμβριο του 1966 ανακοινώθηκε ο αρραβώνας του ζευγαριού και στις 10 Ιουνίου του 1967 τελέστηκε ο λαμπερός βασιλικός γάμος στην Κοπεγχάγη. Το ζευγάρι απέκτησε δύο γιους, τον πρίγκιπα Φρειδερίκο, που γεννήθηκε το 1968 και τον πρίγκιπα Ιωακείμ, που ήρθε στον κόσμο ένα χρόνο αργότερα.

Στις 14 Ιανουαρίου του 1972 ο βασιλιάς Φρειδερίκος απεβίωσε και η πριγκίπισσα Μαργαρίτα έγινε βασίλισσα της Δανίας. Ήδη, η Μαργαρίτα ήταν πολύ δημοφιλής στον λαό, όταν με ομιλία της από το μπαλκόνι του παλατιού υποσχέθηκε δημόσιες ακροάσεις στα ανάκτορα κατά την διάρκεια των οποίων οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να εκφράζουν τις απόψεις τους.



Λάτρης της Τέχνης, ζωγράφος με εκθέσεις στο ενεργητικό της και σχεδιάστρια ρούχων - η ίδια έχει σχεδιάσει κοστούμια για θεατρικές παραστάσεις αλλά και ρούχα για τον εαυτό της - η βασίλισσα της Δανίας έχει αφιερώσει χρόνο από το εβδομαδιαίο της πρόγραμμα για την ενασχόλησή της με τις Τέχνες. Το 2004 η Δανή μονάρχης πραγματοποίησε έκθεση ζωγραφικής υπό τον τίτλο «Το πνεύμα του ταξιδιού». Η βασίλισσα Μαργαρίτα μιλάει πέντε γλώσσες και μαζί με τον σύζυγό της μετέφρασαν το βιβλίο της Σιμόν Ντε Μποβουάρ «Όλοι οι άνθρωποι είναι θνητοί» (Tous les hommes sont mortels).

Στις 31 Δεκεμβρίου του 2015 η βασίλισσα Μαργαρίτα ανακοίνωσε πως ο σύζυγός της, «πρίγκιπας σύζυγος» (prince consort) Χένρικ της Δανίας, αποσύρεται από τα δημόσια καθήκοντα και θα λάβει την σύνταξή του. Ο ίδιος αποχωρίστηκε οικειοθελώς τον τίτλο που του είχε απονεμηθεί μετά τον γάμο του με την Δανή γαλαζοαίματη. Ο σύζυγος της βασίλισσας κατά καιρούς είχε εκφράσει την δυσαρέσκειά του που δεν του απονεμήθηκε ο τίτλος του «βασιλιά». Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που ισχύουν στα περισσότερα βασίλεια ανά τον κόσμο, ο τίτλος του «βασιλιά» ή της «βασίλισσας» απονέμεται στους εκ γενετής γαλαζοαίματους, όμως στη Δανία το πρωτόκολλο επιτρέπει στον εκάστοτε βασιλιά που παντρεύεται «κοινή θνητή» να της απονέμει τον τίτλο της «βασίλισσας».


Τον Αύγουστο του 2017 ο Χένρικ είχε προκαλέσει αίσθηση στον διεθνή Τύπο, όταν δήλωσε πως όταν φύγει από τη ζωή δεν επιθυμεί να ταφεί στο ίδιο μέρος με την βασίλισσα Μαργαρίτα. Ο ίδιος, τόνισε πως δεν είναι ικανοποιημένος καθώς ποτέ δεν αντιμετωπίστηκε ως ίσος με την σύζυγό του. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους τα ανάκτορα ανακοίνωσαν πως ο βασιλικός σύζυγος πάσχει από άνοια. Λίγους μήνες αργότερα ο Χένρικ εισήχθη σε νοσοκομείο της Κοπεγχάγης. Στις 13 Φεβρουαρίου του 2018 απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών.

Στις 10 Σεπτεμβρίου του 2022 η 82χρονη βασίλισσα Μαργαρίτα γιόρτασε το Χρυσό Ιωβηλαίο (τα 50 χρόνια στο θρόνο), αν και αναγκάστηκε να περιορίσει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις, μετά την ανακοίνωση του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ, στις 8 Σεπτεμβρίου. Οι δύο γαλαζοαίματες είναι μακρινές εξαδέλφες καθώς είναι απόγονοι της βασίλισσας Βικτώριας της Αγγλίας. Η Μαργαρίτα πήγε στην κηδεία της Ελισάβετ συνοδευόμενη από τον πρωτότοκο γιο της και διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Φρειδερίκο. Μία ημέρα μετά την κηδεία της Ελισάβετ, στις 20 Σεπτεμβρίου, η Δανή μονάρχης διαγνώστηκε θετική στον κορονοϊό. Μετά τον θάνατο της Ελισάβετ η Μαργαρίτα είναι η μακροβιότερη μονάρχης στην Ευρώπη.

Η απόφαση - «βόμβα» της Μαργαρίτας να αφαιρέσει τους βασιλικούς τίτλους από τα τέσσερα εγγόνια της

Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε στα ανάκτορα της Δανίας αλλά και στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η απόφαση της Δανής μονάρχη να αφαιρέσει τους βασιλικούς τίτλους από τα τέσσερα από τα οκτώ εγγόνια της. Την Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου, η βασίλισσα «τάραξε τα ήρεμα νερά» στο παλάτι, όταν ανακοίνωσε πως τα παιδιά του δευτερότοκου γιου της, πρίγκιπα Ιωακείμ από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους δεν θα φέρουν πλέον τους τίτλους του «πρίγκιπα» ή της «πριγκίπισσας», αλλά θα προσφωνούνται ως «η Αυτού ή Αυτής Εξοχότης», παράλληλα η σειρά στη γραμμή διαδοχής δεν υφίσταται καμία αλλαγή.



Τα δύο παιδιά του Ιωακείμ από τον πρώτο του γάμο με την κόμισσα Αλεξάνδρα, ο 23χρονος Νικολάι και ο 20χρονος Φέλιξ καθώς και τα μικρότερα παιδιά που απέκτησε ο Δανός πρίγκιπας με την δεύτερη σύζυγό του, πριγκίπισσα Μαρί, ο 13χρονος Χένρικ και η 10χρονη Αθηνά, χάνουν από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους τους τίτλους του «πρίγκιπα» και της «πριγκίπισσας» και θα προσφωνούνται ως η «Αυτού ή η Αυτής Υψηλότητα Κόμης ή Κόμισσα του Μονπεζά». Οι δύο μεγαλύτεροι γιοι του πρίγκιπα Ιωακείμ δεν φοίτησαν σε στρατιωτική ακαδημία, ως είθισται για τους άρρενες γαλαζοαίματους, αλλά ασχολούνται με το μόντελινγκ. Ο πρίγκιπας Νικολάι εργάζεται ως μοντέλο στον οίκο Dior ενώ ο Φέλιξ έχει κάνει εξώφυλλα σε περιοδικά μόδας.

Η βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας αφαιρεί τίτλους και καθήκοντα από 4 εγγόνια της

Μετά την αναπάντεχη απόφαση της βασίλισσας Μαργαρίτας ξέσπασε «εμφύλιος» ανάμεσα στα μέλη της βασιλικής οικογένειας, που μέχρι πρότινος έδειχνε πάντα ενωμένη, αν και τον τελευταίο χρόνο δημοσιεύματα θέλουν τις δύο πριγκίπισσας της Δανίας και νύφες της βασίλισσας, να είναι «στα μαχαίρια». Η 50χρονη πριγκίπισσα Μαίρη, σύζυγος του διαδόχου του θρόνου, Φρειδερίκου και η 46χρονη Γαλλίδα πριγκίπισσα Μαρί, δεύτερη σύζυγος του Ιωακείμ, εδώ και ένα χρόνο ανταγωνίζονται ενδυματολογικά, μιμούμενη η μία την άλλη στις δημόσιες εμφανίσεις τους ενώ η Μαρί σε συνέντευξή της δήλωσε αινιγματικά πως η μόνιμη μετακόμιση της οικογένειάς της από τη Δανία στο Παρίσι δεν είναι «δική τους» απόφαση.

Η κόμισσα Αλεξάνδρα, δεύτερη σύζυγος του Ιωακείμ, την επομένη της ανακοίνωσης της Μαργαρίτας, δήλωσε μέσω της γραμματέως της πως: «Είμαστε εντελώς μπερδεμένοι από αυτή την απόφαση. Είμαστε λυπημένοι και σε σοκ. Τα παιδιά δεν κατανοούν τον λόγο που χάνουν την ταυτότητά τους». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρίγκιπας Ιωακείμ έκανε δηλώσεις σε εφημερίδα της Δανίας, έξω από την πρεσβεία της χώρας του στο Παρίσι. Ο δευτερότοκος γιος της βασίλισσας Μαργαρίτας διέψευσε το παλάτι, που υποστηρίζει πως η οικογένεια είχε ενημερωθεί πριν πολύ καιρό και τόνισε ότι βοηθοί της μητέρας του τον ενημέρωσαν για την απώλεια των βασιλικών τίτλων των παιδιών του μόλις πέντε ημέρες πριν την επίσημη ανακοίνωση.


Την Παρασκευή και μετά το ξέσπασμα των γονιών του κατά της απόφασης της βασίλισσας, ο 23χρονος, προς το παρόν, πρίγκιπας Νικολάι, «έσπασε» την σιωπή του και δήλωσε: «Όλη μου η οικογένεια και εγώ, φυσικά, είμαστε πολύ θλιμμένοι, είμαστε, όπως έχουν δηλώσει και οι γονείς μας, σε σοκ για την απόφαση και πόσο γρήγορα αυτή ελήφθη. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτό έπρεπε να γίνει με αυτό τον τρόπο», ανέφερε ο Δανός γαλαζοαίματος στην εφημερίδα της Δανίας Ekstra Bladet. Σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν η παραπάνω απόφαση επηρεάζει την σχέση του Νικολάι με την γιαγιά του, ο πρίγκιπας απάντησε αινιγματικά: «Δεν νομίζω πως χρειάζεται να επεκταθώ περισσότερο σε αυτό...».

Η βασίλισσα της Δανίας διευκρίνισε πως τα τέσσερα εγγόνια της από τον διάδοχο Φρειδερίκο δεν χάνουν τους τίτλους τους. Πρόκειται για τον 16χρονο πρίγκιπα Κριστιάν, τρίτο στην διαδοχή του θρόνου, την 15χρονη πριγκίπισσα Ιζαμπέλα και τα 11χρονα δίδυμα, πρίγκιπα Βίνσεντ και πριγκίπισσα Ζοζεφίν. Με απόφαση της μονάρχη από τα τέσσερα παιδιά του Φρειδερίκου, μόνο ο πρίγκιπας Κριστιάν θα λαμβάνει ετήσια κρατική επιχορήγηση, όταν ενηλικιωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Euroleague: Στην κορυφή του top10 το κάρφωμα του Μόουζες Ράιτ στο Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

ΦΩΤΟ eurokinissi Ο Μόουζες Ράιτ ήταν από τους πρωταγωνιστές στο  Ολυμπιακός  – Παναθηναϊκός για την 29η αγωνιστική της  Euroleague  και έκαν...