A-sosNews

Κοινωνία"

ΑΓΩΝΙΑ: Θραύσμα 21 τόνων πυραύλου που εκτόξευσε η Κίνα θα ξαναμπεί στην ατμόσφαιρα το Σάββατο! Κανείς δεν ξέρει πού θα προσγειωθεί(βίντεο)

Ο κινεζικός πύραυλος Long March 5B κατά τη στιγμή της εκτόξευσής του/ Φωτογραφία: AP/ Hu Zhixuan


Ένα τεράστιο κομμάτι 21 τόνων του κινεζικού πυραύλου Long March 5B, στο μέγεθος ενός 10όροφου κτιρίου, προβλέπεται να κάνει ανεξέλεγκτη επανείσοδο στη γήινη ατμόσφαιρα το Σάββατο - και οι ειδικοί δεν μπορούν ακόμη να προβλέψουν πού θα προσγειωθεί.

Ο πύραυλος, ο οποίος εκτοξεύθηκε στις 31 Οκτωβρίου, μετέφερε την τρίτη και τελευταία σπονδυλωτή μονάδα στον κινεζικό διαστημικό σταθμό Tiangong, αλλά τώρα οι ειδικοί της αεροδιαστημικής αγωνίζονται να καθορίσουν την πορεία του πίσω στην γη προτού αυτός διαρρήξει την ατμόσφαιρα.

Ο τελευταίος εκτοξευτής Long March που έπεσε στη Γη τον περασμένο Ιούλιο και παρόμοια με την τρέχουσα κατάσταση, η Κίνα δεν έχει μοιραστεί συγκεκριμένες πληροφορίες για την τροχιά των συντριμμιών που είναι ζωτικής σημασίας για να «διασφαλιστεί η ασφάλεια των ανθρώπων εδώ στη Γη», δήλωσε τον Ιούλιο ο διοικητής της NASA Μπιλ Νέλσον.

Ο Gregory Henning, επικεφαλής του προγράμματος στο Κέντρο Μελετών για τα τροχιακά θραύσματα και την επανείσοδο (CORDS) της Aerospace Corporation, δήλωσε ότι υπάρχει ακόμη πολύ μεγάλη αβεβαιότητα στα δεδομένα και τα μοντέλα για να γίνει πρόβλεψη. «H ακριβής τοποθεσία δεν θα είναι γνωστή μέχρι να εισέλθει πραγματικά στην ατμόσφαιρα», δηλώνει στη βρετανική Daily Mail.

«Οι μεγάλες πόλεις φαίνεται να είναι ασφαλείς»

Ενώ οι μεγάλες πόλεις φαίνεται να είναι ασφαλείς από τα συντρίμμια που θα πέσουν, ο Henning δήλωσε ότι «το 88% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει μέσα στα όρια γεωγραφικού πλάτους κινδύνου» - αλλά οι πιθανότητες να επηρεαστεί ένα άτομο είναι περίπου έξι στα 10 τρισεκατομμύρια.

Το σπονδυλωτό σκάφος, με την ονομασία Mengtain, εκτοξεύθηκε στο διάστημα το απόγευμα της Δευτέρας από το Κέντρο Δορυφορικής Εκτόξευσης Wenchang στη νότια νησιωτική επαρχία Hainan.

Το Mengtain, ή αλλιώς «Ουράνιο Όνειρο», έρχεται να προστεθεί στο Wentian ως η δεύτερη εργαστηριακή μονάδα του σταθμού, που είναι συνολικά γνωστός ως Tiangong, ή αλλιώς «Ουράνιο Παλάτι». Και οι δύο συνδέονται με την κεντρική μονάδα Tianhe, όπου το πλήρωμα ζει και εργάζεται.

Όπως και οι προκάτοχοί του, ο Mengtian εκτοξεύθηκε με έναν πύραυλο-φορέα Long March-5B, μέλος της ισχυρότερης οικογένειας οχημάτων εκτόξευσης της Κίνας, τα οποία έχουν όλα πραγματοποιήσει ανεξέλεγκτες προσγειώσεις στη Γη.

Δεν είναι αδύνατο να προσγειωθεί σε κατοικημένη περιοχή

Η Aerospace Corporation μοιράστηκε ότι «υπάρχει μη μηδενική πιθανότητα» τα συντρίμμια να προσγειωθούν σε κατοικημένη περιοχή - με άλλα λόγια, δεν είναι αδύνατο να συμβεί. «Μια επανείσοδος αυτού του μεγέθους δεν θα αναφλεγεί στη γήινη ατμόσφαιρα», δήλωσε η Aerospace Corporation, η οποία εδρεύει στο El Segundo της Καλιφόρνια.

«Ο γενικός κανόνας είναι ότι το 20-40% της μάζας ενός μεγάλου αντικειμένου θα φτάσει στο έδαφος, αν και αυτό εξαρτάται από το σχεδιασμό του αντικειμένου».

Το πιο πρόσφατο ήταν ο εκτοξευτήρας του πυραύλου που εκτοξεύτηκε στις 24 Ιουλίου και επειδή ο εκτοξευτήρας έτρεχε γύρω από την τροχιά της Γης κάθε 90 λεπτά, το ακριβές σημείο στο οποίο θα έπεφτε από τον ουρανό ήταν αδύνατο να προβλεφθεί.

Θραύσμα πυραύλου που έπεσε στη νότια Ασία τον Ιούλιο

Ευτυχώς, το μεγαλύτερο μέρος του πυραύλου κάηκε στην ατμόσφαιρα, αλλά μέχρι και το 40 τοις εκατό του πυραύλου είχε προβλεφθεί ότι θα επιβίωνε από την πτώση από το διάστημα - και μερικά από τα κομμάτια του ανακτήθηκαν γύρω από τη Νότια Ασία.

«Υπάρχουν διεθνείς κανόνες και κατευθυντήριες γραμμές που έχουν συμφωνηθεί από τα περισσότερα έθνη που συμμετέχουν σε διαστημικές αποστολές, και οι κανόνες που θεσπίζονται από αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές είναι πολύ σημαντικοί για τη διατήρηση μιας ασφαλούς και βιώσιμης χρήσης του διαστήματος».

«Εναπόκειται σε κάθε έθνος ξεχωριστά να δώσει προτεραιότητα στην τήρηση αυτών των κανόνων».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Euroleague: Στην κορυφή του top10 το κάρφωμα του Μόουζες Ράιτ στο Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

ΦΩΤΟ eurokinissi Ο Μόουζες Ράιτ ήταν από τους πρωταγωνιστές στο  Ολυμπιακός  – Παναθηναϊκός για την 29η αγωνιστική της  Euroleague  και έκαν...