A-sosNews

Κοινωνία"

Τον έκρυβε εδώ και 2 χρόνια! Θησαυρός 1000 ετών, με φύλλα χρυσού και ασημένια νομίσματα στα χέρια 27χρονου ιστορικού! Τον εντόπισε με ανιχνευτή μετάλλων...(βίντεο)

Σπουδαία ανακάλυψη μεσαιωνικού θησαυρού χιλίων ετών στην Ολλανδία με ανιχνευτή μετάλλων



Τέσσερα χρυσά σκουλαρίκια, δύο λωρίδες από φύλλα χρυσού και 39 ασημένια νομίσματα, που χρονολογούνται 1000 ετών, συνθέτουν ένα μοναδικό μεσαιωνικό θησαυρό, που ανακάλυψε ένας Ολλανδός ιστορικός χρησιμοποιώντας ανιχνευτή μετάλλων.

Ο ιστορικός ανακοίνωσε την ανακάλυψη των ευρημάτων αυτών την Πέμπτη στο Βασιλικό Μουσείο Αρχαιοτήτων της Ολλανδίας, με τον 27χρονο ιστορικό Λορένζο Ρούιτερ, να δηλώνει πως εντόπισε τον εντυπωσιακό αυτό θησαυρό, στο Χούγκγουντ, μια μικρή πόλη στην ολλανδική επαρχία της Βόρειας Ολλανδίας.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Ρούιτερ, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ήταν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ανακάλυψα κάτι τόσο πολύτιμο. Δεν μπορώ να το περιγράψω, πραγματικά. Δεν περίμενα ότι θα ανακάλυπτα ποτέ κάτι τέτοιο».

Schatvondst Hoogwoud nu te zien in Rijksmuseum van Oudheden

Σημείωσε, επίσης, πως ήταν πολύ δύσκολο να κρατήσει κρυφή την ανακάλυψή του για σχεδόν δύο χρόνια, μέχρι το μουσείο να προχωρήσει στην πλήρη αξιολόγησή τους. Οι εμπειρογνώμονες, όμως, του Βασιλικού Μουσείου Αρχαιοτήτων, χρειαζόταν το χρόνο να καθαρίσουν, να ερευνήσουν και να χρονολογήσουν τα αντικείμενα αυτά.

Μάλιστα, μόλις τώρα διαπίστωσαν πως το πιο πρόσφατο νόμισμα από τη συλλογή χρονολογείται γύρω στο 1250 μ.Χ., οδηγώντας τους στο συμπέρασμα πως περίπου εκείνη την περίοδο ήταν που θάφτηκε ο θησαυρός.

«Τα χρυσά κοσμήματα από την εποχή του Μεσαίωνα, είναι εξαιρετικά σπάνιο εύρημα στην Ολλανδία», ανέφερε το μουσείο.

Μυστήριο θα παραμείνει το γιατί ακριβώς ο θησαυρός θάφτηκε, ενώ το μουσείο επεσήμανε ότι εκείνη την περίοδο, στα μέσα του 13ου αιώνα, το Χούγκγουντ ήταν το επίκεντρο ενός πολέμου μεταξύ των ολλανδικών περιοχών Δυτικής Φρισλάνδης και Ολλανδίας.

Ο Ρούιτερ, από την πλευρά του, εκτιμά πως ότι είναι πιθανό κάποια ισχυρή προσωπικότητα εκείνη την εποχή να έθαψε τα πολύτιμα αντικείμενα στην προσπάθειά του να τα προστατεύσει και με την ελπίδα να τα ανακτήσει μόλις θα έκρινε ότι αυτό ήταν ξανά ασφαλές.

Δεδομένης της αρχαιολογικής του αξίας, ο θησαυρός δανείστηκε στο μουσείο όπου και θα εκτεθεί, αλλά θα παραμείνει επίσημη ιδιοκτησία του Λορένζο Ρούιτερ, που τον ανακάλυψε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Euroleague: Στην κορυφή του top10 το κάρφωμα του Μόουζες Ράιτ στο Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

ΦΩΤΟ eurokinissi Ο Μόουζες Ράιτ ήταν από τους πρωταγωνιστές στο  Ολυμπιακός  – Παναθηναϊκός για την 29η αγωνιστική της  Euroleague  και έκαν...