A-sosNews

Κοινωνία"

Κρέας καπαμά ή γιαχνί! Η συνταγή που έρχεται από την Ανατολή και δεν χάνει (ποτέ) τους φίλους της!

 


Θυμάμαι πιτσιρικά, ότι το πιο "εύκολο" φαγητό ήταν ο καπαμάς. Βέβαια, όταν είσαι μικρός η λέξη "εύκολο" δεν έχει κανένα μέτρο σύγκρισης! Πάντοτε θυμάμαι πως ρωτούσα τι σημαίνει και πάντοτε το ξεχνούσα... 

Κάποια στιγμή το έμαθα και από τότε το λέω σε όσους με ρωτούν και ξαναρωτούν από που προέρχεται αυτή η τεχνική μαγειρέματος. Νομίζω ότι όπου κι αν βρεθεί κανείς, είτε στην Καλαμάτα, είτε στην Χίο και τη Ρόδο, είτε στη Μακεδονία μας και στην Ηπειρο θα γευτεί "καπαμά". Το θέμα είναι ποιος το "ανακάλυψε" πρώτος! Θυμάμαι πως η γιαγιά μου η Σταμνιώ από την Πόλη είχε πει στη μητέρα μου την Παρασκευή πως ο καπαμάς είναι Αρμένικο φαγητό που το πέρασαν στους Ελληνες της Πόλης και από εκεί σε όλη την Ελλάδα!


Καπαμάς, σημαίνει κάτι που το σκεπάζεις, μια κατσαρόλα σκεπασμένη φτιάχνει πάντοτε Καπαμά! Η λέξη "καπαμάκ" στα τούρκικα σημαίνει "σκεπάζω". Η ίδια λογική έχει και το "γιαχνί" που όμως έχει τις ρίζες του στην Περσία. Ουσιαστικά είναι το ίδιο πράγμα, καθώς και στις δύο περιπτώσεις, τσιγαρίζεις το κρέας ή τα λαχανικά με σάλτσα ντομάτας και τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείς πατάτες ή κουνουπίδι! Ειδικά με το κουνουπίδι το πέτυχαν για πρώτη φορά οι Πολίτες που το ανέδειξαν γαστρονομικά με ρεβύθια! Μια απίστευτη συνταγή που κάποια στιγμή θα σας αποκαλύψω, όπως το έκαναν οι δικοί μου! Πάμε σε μια παραδοσιακή συνταγή, όπως είναι το αρνάκι καπαμά και τα ξαναλέμε!



Αρνάκι καπαμά (μπορείτε να βάλετε μοσχαράκι ή χοιρινό)

Υλικά

1½ κιλό αρνί μπούτι, σε μερίδες

χυμό από 1 λεμόνι

100ml ελαιόλαδο

1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας

500ml κρασί 

Μισό κιλό ντοματάκια κονκασέ

1 ξυλάκι κανέλα

1 κουτ. γλυκού ζάχαρη

10-12 πατατούλες baby ή 4 μεγάλες κομμένες κυδωνάτες

αλάτι, πιπέρι 

Πως το φτιάχνουμε

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και ροδίζετε το κρέας από όλες τις πλευρές. Βγάζετε το κρέας σε μια πιατέλα και ρίχνετε στην κατσαρόλα τον πελτέ. Τον καβουρδίζετε ανακατεύοντας για να μην αρπάξει, μέχρι να μοσχομυρίσει.

Επαναφέρετε το κρέας στην κατσαρόλα, σβήνετε με  κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτετε τις ντομάτες, την κανέλα, τη ζάχαρη και αλατοπίπερο.

Μόλις πάρει βράση ρίχνετε στην κατσαρόλα τις πατατούλες και ανακινείτε καλά το σκεύος. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε και μαγειρεύετε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μελώσει η σάλτσα του.

Καλή επιτυχία και τα ξαναλέμε

ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΡΑΝΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια

Euroleague: Στην κορυφή του top10 το κάρφωμα του Μόουζες Ράιτ στο Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

ΦΩΤΟ eurokinissi Ο Μόουζες Ράιτ ήταν από τους πρωταγωνιστές στο  Ολυμπιακός  – Παναθηναϊκός για την 29η αγωνιστική της  Euroleague  και έκαν...