A-sosNews

Κοινωνία"

Η ιστορία της... τουλούμπας και η εύκολη συνταγή για νόστιμα και λαχταριστά τουλουμπάκια!

 


Πρώτα από όλα πάμε στο... μάθημα της τουλούμπας. Για να καταλάβει κάπιος την αξία του χρειάζονται ορισμένες λεπτομέρειες που κάνουν και τη διαφορά! Να ξέρετε ότι μπορείτε να δώσετε ότι σχήμα θέλετε. Το παραδοσιακό είναι βεβαίως αυτό που έχουμε μάθει όλοι. Οι Τούρκοι κάνουν τους "χαλκάδες" που είναι στρογγυλά σαν σκουλαρίκια.

Η τουλούμπα είναι ένα τηγανητό επιδόρπιο που βρίσκεται στην κουζίνα της Τουρκίας και στις τοπικές κουζίνες της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Είναι ένα τηγανισμένο κυλινδρικό γλυκό εμποτισμένο με σιρόπι, παρόμοιο με το βορειοαφρικάνικο τζαλέμπι και τον ισπανικό τσούρο. Φτιάχνεται από κομμάτι ζύμης (μήκους περίπου 3 εκ.) με μικρό ωοειδές σχήμα με ραβδώσεις με τη χρήση μιας σακούλας ζαχαροπλαστικής ή πρέσας μπισκότων με κατάλληλο άκρο. Πρώτα τηγανίζεται σε χρυσαφί χρώμα και στη συνέχεια περιχύνεται με γλυκό σιρόπι όταν είναι ακόμα ζεστό. Τρώγεται κρύο.


Η τουλούμπα κυριολεκτικά σημαίνει «αντλία» στα τουρκικά από τα ιταλικά tromba, η οποία με τη σειρά της προήλθε από την περσική λέξη που υπάρχει για την αντλία: tolombe. Το γλυκό λέγεται pomba στα κυπριακά και bombacık στην τουρκοκυπριακή διάλεκτο. Στην αρμενική κουζίνα ονομάζεται pomp ή τουλούμπα (αρμενικά: թուլումբա).

Το γλυκό τουλούμπα υπάρχει στην αλβανική, σερβική, βοσνιακή, βουλγαρική, βορειομακεδονική, ελληνική, αζερική (αζερικά: ballıbadı) ​​και τουρκική κουζίνα. Το γλυκό συναντάται και στην περσική κουζίνα ως bamiyeh (περσικά: باميه), που πήρε τ' όνομά του από το ομώνυμο περσικό λαχανικό (μπάμια), λόγω του σχήματός του. Στα χετζάζι αραβικά ονομάζεται ṭurumba (αραβικά: طُرُمْبَة) απευθείας από τα ιταλικά, αλλά στην αιγυπτιακή και σε ορισμένες τοπικές αραβικές κουζίνες ονομάζεται balaḥ ash-Shām (αραβικά: بلح الشام), κυριολεκτικά "συριακός χουρμάς" ή "χουρμάς της Δαμασκού", αν και το όνομα μπορεί να προήλθε από το "şambali", ένα άλλο τουρκικό επιδόρπιο. Στην ιρακινή κουζίνα είναι γνωστό ως datli (αραβικά: داطلي), που προέρχεται απευθείας από την τουρκική λέξη tatlı.


Συνταγή για τουλουμπάκια

Κι όμως υπάρχει μια εύκολη συνταγή για να τα φτιάξετε στο σπίτι και εσείς. Αν και η διαδικασία παρασκευής της θυμίζει κάπως τα τσούρος έχουν αρκετές διαφορές και σίγουρα είναι πιο νόστιμα.

Υλικά

Για το σιρόπι:

1 κούπα νερό

2 κούπες ζάχαρη

1 φέτα λεμονιού

μια πρέζα αλάτι

Για τη ζύμη:

1 κούπα νερό

1 κ.τ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη

μια πρέζα αλάτι

2 κ.τ.σ. βούτυρο

1 κούπα αλεύρι + 1 κ.τ.σ. αλεύρι

1 κ.τ.σ corn flour

2 κ.τ.σ. σιμιγδάλι

1/2 κ.τ.γ. ξύσμα πορτοκάλι

1 μεγάλο αυγό

Για το τηγάνισμα:

6-8 κούπες σπορέλαιο

Δείτε πως θα τα κατεφέρετε!

Σε ένα κατσαρολάκι προσθέστε τη ζάχαρη, το αλάτι, το νερό και τη φέτα λεμονιού. Ζεστάνετε σε δυνατή θερμοκρασία και φέρτε σε βρασμό.

Αμέσως χαμηλώστε τη θερμοκρασία και σιγοβράστε για 10-12 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί ένα παχύρευστο σιρόπι.

Αφήστε το στην άκρη να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Σε ένα μπολ ανακατέψτε το σιμιγδάλι και το corn flour και αφήστε στην άκρη.

Σε ένα κατσαρολάκι μεσαίου μεγέθους βάλτε νερό, ζάχαρη, αλάτι και βούτυρο. Ανακατέψτε τα και φέρτε τα σε θερμοκρασία βρασμού.

Έπειτα προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε καλά με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει ένα σώμα.

Προσθέστε το σιμιγδάλι με το corn flour και ανακατέψτε πολύ καλά.

Αφήστε να κρυώσει για 4-5 λεπτά.

Προσθέστε το αυγό και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατέψτε πολύ καλά με την ξύλινη κουτάλα.

Μεταφέρετε τη ζύμη σε μια σακούλα κορνέ και βεβαιωθείτε ότι η «μύτη» που θα χρησιμοποιήσετε θα είναι αρκετά μεγάλη ώστε να βγουν σε αρκετά μεγάλο μέγεθος και ωραίο σχήμα τα τουλουμπάκια σας.

Ζεστάνετε το λάδι και σιγά σιγά τηγανίστε τα με προσοχή. 

Μόλις τηγανιστούν, βάλτε τα σε ένα πιάτο που θα έχετε τοποθετήσει χαρτί κουζίνας.

Μόλις τα ετοιμάσετε, βάλτε τα στο σιρόπι, σιροπιάστε τα καλά, αφαιρέστε τα, βάλτε τα σε ένα μπολ και πασπαλίστε αν θέλετε με λίγο τριμμένο φιστίκι Αιγίνης, ζάχαρη ή κανέλα. Στην Κωνσταντινούπολη έβαζαν παγωτό που ταιριάζει απίστευτα με τη γλύκα της τουλούμπας!

ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΡΑΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Euroleague: Στην κορυφή του top10 το κάρφωμα του Μόουζες Ράιτ στο Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

ΦΩΤΟ eurokinissi Ο Μόουζες Ράιτ ήταν από τους πρωταγωνιστές στο  Ολυμπιακός  – Παναθηναϊκός για την 29η αγωνιστική της  Euroleague  και έκαν...