A-sosNews

Κοινωνία"

Το Εβερεστ έχει γίνει ένας μεγάλος σκουπιδότοπος! Σοκαριστικό βίντεο δείχνει την τεράστια ποσότητα σκουπιδιών που έχουν μαζευτεί (vid)

Σοκαριστικό βίντεο δείχνει την τεράστια ποσότητα σκουπιδιών που έχουν μαζευτεί στο Έβερεστ (vid) 

Σε ένα συγκλονιστικό και αποκαρδιωτικό βίντεο που κυκλοφόρησε πρόσφατα, αποτυπώνεται με γλαφυρό τρόπο η πραγματική έκταση της περιβαλλοντικής κρίσης στο Έβερεστ. Αυτή η κορυφή που προκαλεί δέος, η οποία κάποτε ήταν το αποκορύφωμα των ανθρώπινων επιτευγμάτων και της φυσικής ομορφιάς, έχει πέσει θύμα ενός συνεχώς αυξανόμενου προβλήματος.

Το Έβερεστ, το υψηλότερο σημείο της Γης, αποτελεί εδώ και πολύ καιρό φάρο για τους όσους αναζητούν να κατακτήσουν τα μαγευτικά του ύψη. Ωστόσο, η ατυχής συνέπεια της δημοτικότητάς του είναι η συσσώρευση σκουπιδιών που αφήνουν πίσω τους όσοι αναλαμβάνουν το επικίνδυνο ταξίδι. Το βίντεο που ήρθε πρόσφατα στην επιφάνεια χρησιμεύει ως μια έντονη υπενθύμιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που μπορεί να έχει ο άνθρωπος, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες και σεβαστές γωνιές του πλανήτη μας.

Το υλικό, που τραβήχτηκε από έναν ορειβάτη, δείχνει τεράστιες ποσότητες πεταμένου εξοπλισμούάδεια δοχεία οξυγόνουσκισμένες σκηνές και μια σειρά από άλλα συντρίμμια διασκορπισμένα στις άλλοτε παρθένες πλαγιές του Έβερεστ. Το θέαμα είναι εκπληκτικό και ταυτόχρονα αποκαρδιωτικό, καθώς αναδεικνύει την αδιαφορία για το ευαίσθητο οικοσύστημα του βουνού και την έλλειψη υπεύθυνων πρακτικών διαχείρισης αποβλήτων μεταξύ των ορειβατών.

Είναι μια οδυνηρή πραγματικότητα ότι τα ίδια τα άτομα που αναζητούν παρηγοριά και έμπνευση στα βουνά συχνά αφήνουν πίσω τους μια καταστροφική κληρονομιά. Καθώς οι ορειβάτες ανεβαίνουν στο Έβερεστ, έρχονται αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις, όπως ακραίες καιρικές συνθήκες, έλλειψη οξυγόνου και σωματική εξάντληση. Το βάρος του ταξιδιού τους, όπως είναι λογικό, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για την εξέταση της περιβαλλοντικής ευθύνης.

Το ζήτημα των αποβλήτων στο Έβερεστ δεν είναι νέο φαινόμενο, αλλά έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο τα τελευταία χρόνια. Η εισροή ορειβατών, σε συνδυασμό με την ανεπαρκή υποδομή και την έλλειψη αυστηρών κανονισμών, έχει επιδεινώσει το πρόβλημα. Ως αποτέλεσμα, το Έβερεστ έχει γίνει ένα ατυχές σύμβολο των αρνητικών επιπτώσεων της ανθρώπινης δραστηριότητας στα πιο πολύτιμα φυσικά θαύματα του πλανήτη μας.

Προσπάθειες για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος έχουν ξεκινήσει από διάφορες οργανώσεις, κυβερνήσεις και υπέρμαχους του περιβάλλοντος. Έχουν οργανωθεί αποστολές καθαρισμού, αποτελούμενες από αφοσιωμένες ομάδες ορειβατών και εθελοντών, για την απομάκρυνση τόνων απορριμμάτων από το βουνό. Αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν ως στόχο να αποκαταστήσουν το μεγαλείο του Έβερεστ, ενώ παράλληλα εκπαιδεύουν τους ορειβάτες σχετικά με τις υπεύθυνες πρακτικές και τη σημασία της διατήρησης του περιβάλλοντος.

Ωστόσο, το έργο της αντιμετώπισης του προβλήματος των σκουπιδιών στο Έβερεστ δεν είναι εύκολο. Οι αφιλόξενες συνθήκες του βουνού και το ύπουλο έδαφος καθιστούν την απομάκρυνση των απορριμμάτων έναν λογιστικό εφιάλτη. Επιπλέον, οι βασικές αιτίες του προβλήματος, όπως η αυξανόμενη εμπορευματοποίηση των αναρριχητικών αποστολών και η έλλειψη αυστηρών κανονισμών, πρέπει να αντιμετωπιστούν για να αποτραπεί η μελλοντική υποβάθμιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Euroleague: Στην κορυφή του top10 το κάρφωμα του Μόουζες Ράιτ στο Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

ΦΩΤΟ eurokinissi Ο Μόουζες Ράιτ ήταν από τους πρωταγωνιστές στο  Ολυμπιακός  – Παναθηναϊκός για την 29η αγωνιστική της  Euroleague  και έκαν...