A-sosNews

Κοινωνία"

Κύπρος: Όταν ο «Αττίλας» πάτησε το πόδι του στο νησί (vid)20 Ιουλίου 1974, ώρα 5:30 το πρωί. Σαράντα εννέα χρόνια μετά, οι σειρήνες ούρλιαξαν ξανά για να ξυπνήσουν μνήμες και να μας υπενθυμίσουν το τραγικό εκείνο πρωινό της 20ης Ιουλίου 1974, όταν ο «Αττίλας» πάτησε το πόδι του στο νησί μας και έκτοτε κατέχει παρανόμως περισσότερο από το ένα τρίτο του.

Το χρονικό

Στις 19 Ιουλίου, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ εκφώνησε ομιλία ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατά την οποία χαρακτήρισε το πραξικόπημα ως εισβολή της Χούντας στην Κύπρο και κατάλυση της ανεξαρτησίας της, ενώ ταυτόχρονα κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να παρέμβει με όλα τα πρόσφορα μέσα για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετζεβίτ, άρπαξε την ευκαιρία που επιζητούσε η Άγκυρα από πολύ καιρό και ισχυριζόμενος ότι δεν επρόκειτο για εισβολή, αλλά για «ειρηνική επέμβαση», με σκοπό την επαναφορά της συνταγματικής τάξης στην Κύπρο, που είχε καταλυθεί από το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, εισέβαλε μια μέρα μετά, στις 20 Ιουλίου 1974.

Με την κωδική ονομασία «Αττίλας», η τουρκική εισβολή άρχισε στις 05.30 π.μ., με αποβατικές και αεροπορικές επιχειρήσεις στην παράλια περιοχή του «Πέντε Μίλι». Οι αλεξιπτωτιστές έπεφταν μαζικά, με δυνάμεις του πεζικού της Τουρκίας να αποβιβάζονται στις παραλίες της Κερύνειας. Συμμετείχαν συνολικά γύρω στις 40.000 άνδρες, υπό τη διοίκηση του αντιστράτηγου Νουρετίν Ερσίν. Το σύνθημα για την έναρξη της εισβολής ήταν: «Η Αϊσέ μπορεί να πάει διακοπές».

Η «κυβέρνηση» των πραξικοπηματιών του Νίκου Σαμψών παραιτήθηκε υπό το βάρος των εξελίξεων στις 23 Ιουλίου 1974.

Στη Γενεύη άρχισαν πυρετώδεις διαβουλεύσεις για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης, υπό την αιγίδα του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κάλαχαν. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, εκπροσωπούμενη από τον Γλαύκο Κληρίδη, αξίωσε για πρώτη φορά μετά το 1963, εφαρμογή των Συνθηκών Ζυρίχης-Λονδίνου και του κυπριακού Συντάγματος. Η Τουρκία αρνήθηκε και προέβαλε το πάγιο αίτημά της για γεωγραφικό διαχωρισμό του νησιού.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Τουράν Γκιουνές, αντιπρότεινε σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία θα μετατραπόταν σε δικοινοτικό ομοσπονδιακό κράτος πολλών καντονιών, στο οποίο οι Τουρκοκύπριοι θα έλεγχαν το 34% περίπου του νησιού. Ο Κληρίδης ζήτησε αναβολή 36 ή 48 ωρών, για να συμβουλευτεί το Υπουργικό Συμβούλιο. Οι Τούρκοι απέρριψαν το αίτημά του.

Η Τουρκία στις 3:30 τα ξημερώματα της 14ης Αυγούστου του 1974, απέσυρε την αντιπροσωπεία της και σε λιγότερο από μιάμιση ώρα μετά (4:35 π.μ. της ίδιας ημέρας) προχώρησε και στο δεύτερο κύμα εισβολής υπό την κωδική ονομασία «Αττίλας ΙΙ»

Ενόσω διαρκούσαν οι διπλωματικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, δεν φαινόταν να επιτυγχάνεται αίσια έκβαση. 

Παρά τις εκκλήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας με την κατάληψη της Μόρφου, της Αμμοχώστου και της Καρπασίας. του ΟΗΕ (Ψήφισμα 353, 1974) για γρήγορη αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στο νησί, η Τουρκία κατέλαβε το 36,2% της εδαφικής επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκτόπισε βίαια περίπου 200.000 Ελληνοκυπρίους από τις εστίες τους. Άλλοι 20.000 Ελληνοκύπριοι, οι οποίοι παρέμειναν στις κατεχόμενες περιοχές, εξαναγκάστηκαν και αυτοί τελικά να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν καταφύγιο στις ελεγχόμενες από την κυπριακή κυβέρνηση περιοχές.

Πέραν της οικονομικής καταστροφής, αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και της βίαιης μετακίνησης πληθυσμού, πάνω από 3.000 άτομα σκοτώθηκαν ενώ μέχρι τις 15 Ιουλίου 2022, εξακολουθούσαν να αγνοούνται από τις διακοινοτικές μάχες του 1963 – ’64 και την τουρκική εισβολή του 1974, 775 Ε/κ και 200 Τ/κ.

Ο Μακάριος επέστρεψε στην Κύπρο το Δεκέμβριο του 1974.

Η Κύπρος, σήμερα μέλος της ΕΕ, παραμένει διαιρεμένη. Οι συνεχείς προσπάθειες, υπό την αιγίδα των ΗΕ, για εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, δεν έχουν ακόμα αποδώσει καρπούς, λόγω της επιμονής της τουρκικής πλευράς να διατηρήσει τα επεμβατικά της δικαιώματα, τις αναχρονιστικές εγγυήσεις και να διασφαλίσει την παρουσία τουρκικού στρατού στο νησί.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σαλαμίνα: Συνελήφθη σε μπλόκο, με μια καραμπίνα, ο 71χρονος σύντροφος της 43χρονης που δολοφονήθηκε!

Στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκεται ο 71χρονος σύντροφος της 43χρονης γυναίκας που δολοφονήθηκε στη  Σαλαμίνα  το πρωί της Τρίτης (05/12/2023...