A-sosNews

Κοινωνία"

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ το πραγματικό Πολίτικο σαραγλί, με καρύδια, φυστίκια και αμύγδαλα! Βήμα-βήμα για τον μπακλαβά που κάνει τους Τούρκους να τρελαίνονται(φωτο)

 


Συνταγή μοναδική, λίγο... μπελαλίδικη αλλά με βελούδινη μυρωδιά, αλλά και άπαιχτη γεύση μέσα σε 30 φύλλα κρούστας γεμάτα με σιρόπι!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΡΗΣ ΒΡΑΝΑΣ

Πάμε ξανά βόλτα στην Πόλη για να σας μάθω, σε όσους δεν ξέρετε, ποιος είναι ο πραγματικός μπακλαβάς, το αληθινό σαραγλί (με παχύ στην προφορά το λι).

Μπορεί να θεωρείται εύκολο στην παρασκευή του, όμως είναι ιδιαίτερα μπελαλίδικο, καθώς θέλει και την παραμικρή λεπτομέρεια για να γίνει μοναδικό και απίστευτο στη γεύση.

Καλά τα ετοιματζίδικα γλυκά, όμως σαν τα σπιτικά πουθενά!

Η γιαγιά η Σταμνιώ, έφτιαχνε στην Πόλη τα σαραγλί και λιποθυμούσαν από τις βελούδινες μυρωδιές οι τουρκαλάδες!

Το διαφορετικό από αυτά που βλέπετε στη σημερινή εποχή ήταν το φύλλο που ετοίμαζε η γιαγιά, ψιλό σαν χαρτί εφημερίδας χωρίς τρύπες και κανένα ψεγάδι. Στις μέρες μας τα άλευρα δεν είναι τα ίδια με εκείνης της εποχής. Οσο μάστορας και νάσαι στο άνοιγμα του φύλλου, πάλι δεν θα είναι το ιδανικό για την πίτα, για το γλυκό, για οτιδήποτε θέλουμε να κάνουμε.

Γιαυτό το λόγο πιστεύω ότι μπορούμε να περιορίσουμε το μπελαλίδικο του φύλλου, αγοράζοντας ένα καλό χωριάτικο φύλλο κρούστας, όσο το δυνατόν πιο λεπτό, όσο το δυνατόν πιο άγνωστη μάρκα, όσο το δυνατόν πιο σπιτικό αν γίνεται. 


Αυτό μπορούμε να το βρούμε σε μικρές συνοικίες ή κωμοπόλεις που έχουν τοπικά εργαστήρια. Ενα τέτοιο έχω εντοπίσει στην Αμάρυνθο Ευβοίας, που είναι το εξοχικό μας και ο άνθρωπος κάνει φοβερό φύλλο.

Με ένα τέτοιο φύλλο φτιάχνεις... παπάδες που λένε!

Οταν λοιπόν πάρουμε το φύλλο στα χέρια μας, μπορούμε να πλησιάσουμε στην τελειότητα!

Υλικά:

Για τον μπακλαβά θα χρειαστούμε περίπου 30 φύλλα κρούστας!


Μισό κιλό καρύδια, φυστίκια και αμύγδαλα χτυπημένα στο γουδί με μπόλικη υπομονή, μέχρι να πλησιάζουν την... σκόνη από το χτύπημα!

Δύο κουταλιές του γλυκού κανέλα τριμμένη, άλλο τόσο γαρύφαλλο τριμμένο, δυο κουταλιές της σούπας ζάχαρη!

Περίπου 300 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο και ολόκληρα γαρύφαλλα για το γαρνίρισμα!

Για το σιρόπι θέλουμε μισό πακέτο ζάχαρη, 400 γραμμάρια νερό, δυο κουταλιές μέλιφλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού, δυο κομμάτια κανέλας, ένα κλωναράκι μπαρμπαρόριζα!

Πάμε στην παρασκευή του γλυκού!

Ξεκινήστε λιώνοντας το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά, προσέχοντας να μη το κάψετε. Με ένα πινέλο βουτυρώστε καλά τον πάτο και τα πλαινά ενός ταψιού.

Παίρνουμε ένα φύλλο κρούστας και απλώνουμε με γέμιση στην επιφάνεια. (Τη γέμιση την έχουμε ανακατέψει σε ένα μπόλ, με τη κανέλα, την ζάχαρη και το γαρύφαλλο). 


Βάζουμε στην άκρη του φύλλου την φυλλόβεργα και αρχίζουμε να τυλίγουμε απαλά το φύλλο με την γέμιση. Οταν φτάσουμε στο τέλος, πιάνουμε τη φυλλόβεργα με τα δύο χέρια στις άκρες του γεμισμένου φύλλου και σπρώχνουμε προς το εσωτερικό, ώστε το φύλλο να μαζευτεί και να μείνει το μισό από το αρχικό πλάτος που είχε.



Πάμε στο ταψί και σχηματίζουμε μια στρογγυλή κουλουρίτσα στο κέντρο του ταψιού. Με τον ίδιο τρόπο κάνουμε όλα τα υπόλοιπα φύλλα, κυκλώνοντας το κεντρικό, πρώτο μας φύλλο!


Κάποια στιγμή θα κλείσουμε όλο το ταψί μας. 


Ραντίζουμε τα φύλλα με το λιωμένο βούτυρο!

Κουράγιο σχεδόν τελειώνουμε!

Βάζουμε τον μπακλαβά στο ψυγείο για 15 λεπτά να παγώσει το βούτυρο. Οταν τον βγάλουμε ρίχνουμε πάνω στα φύλλα ολόκληρα γαρύφαλλα και ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο κρύο νερό.



Ψήνουμε το σαραγλί σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς C για 1,5 με 2 ώρες, μέχρι να γίνει το φύλλο τραγανό και χρυσαφένιο.



Πέντε λεπτά πριν βγάλετε το σαραγλί από το φούρνο ετοιμάστε το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι βάλτε τα υλικά για το σιρόπι και φέρτε σε βρασμό. Βράστε το σιρόπι για 2 λεπτά μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Όταν βγάλετε το σαραγλί από το φούρνο σιροπιάστε το με το ζεστό σιρόπι. 

Ρίξτε το σιρόπι σιγά σιγά αφήνοντας λίγο χρόνο να απορροφηθεί η κάθε κουταλιά.



Αφήστε το σαραγλί να κρυώσει τελείως και το σιρόπι να πάει παντού! 



Μη δώσετε σε κανένα! θα σας το φάνε όλο και θα μείνετε με το ταψί στο χέρι!

ΥΓ. Αμα θέλετε βάλτε δίπλα στο πιάτο και μια τζούρα παγωτό και άντε γεια!

Καλή επιτυχία

ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΡΑΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Euroleague: Στην κορυφή του top10 το κάρφωμα του Μόουζες Ράιτ στο Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

ΦΩΤΟ eurokinissi Ο Μόουζες Ράιτ ήταν από τους πρωταγωνιστές στο  Ολυμπιακός  – Παναθηναϊκός για την 29η αγωνιστική της  Euroleague  και έκαν...