A-sosNews

Κοινωνία"

Doomsday Clock: Το Ρολόι της Αποκάλυψης παρέμεινε στα 90 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα


Doomsday Clock: Το Ρολόι της Αποκάλυψης παρέμεινε στα 90 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Στα 90 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα διατηρήθηκε για το 2024 το Doomsday Clock, το Ρολόι της Αποκάλυψης που προειδοποιεί για τους «υπαρξιακούς» κινδύνους για τη Γη και τους ανθρώπους της, όπως οι πυρηνικές απειλές, η κλιματική αλλαγή και οι ανατρεπτικές τεχνολογίες, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και η βιοτεχνολογία.

Φέτος, οι πυρηνικοί επιστήμονες διατήρησαν την Τρίτη το «Ρολόι της Αποκάλυψης» στα 90 δευτερόλεπτα από τα μεσάνυχτα, εξηγώντας ότι η απόφαση αυτή οφείλεται στις ενέργειες της Ρωσίας για τα πυρηνικά όπλα εν μέσω της εισβολής της στην Ουκρανία, τον πόλεμο του πυρηνικά εξοπλισμένου Ισραήλ στη Γάζα και την επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής.

Αυτοί οι παράγοντες οδηγούν στον κίνδυνο παγκόσμιας καταστροφής, σύμφωνα με τους πυρηνικούς επιστήμονες.

«Οι εστίες συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο ενέχουν την απειλή πυρηνικής κλιμάκωσης, η κλιματική αλλαγή προκαλεί ήδη θάνατο και καταστροφή και οι ανατρεπτικές τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η βιολογική έρευνα, προχωρούν ταχύτερα από τις δικλείδες ασφαλείας τους», δήλωσε στο Reuters η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Επιθεώρησης Πυρηνικών Επιστημόνων, Ρέιτσελ Μπρόνσον.

Η ίδια πρόσθεσε ότι η διατήρηση αμετάβλητης κατάστασης σε σχέση με το προηγούμενο έτος «δεν αποτελεί ένδειξη ότι ο κόσμος είναι σταθερός».

Η Επιθεώρηση Πυρηνικών Επιστημόνων ιδρύθηκε το 1945 από επιστήμονες όπως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και ο Τζ. Ρόμπερτ Οπενχάιμερ. Καθορίζει ετησίως το ρολόι, βασιζόμενο σε ένα συμβούλιο εμπειρογνωμόνων σε θέματα πυρηνικής τεχνολογίας και κλιματικής επιστήμης.

Το «Ρολόι της Αποκάλυψης» δημιουργήθηκε το 1947 για να προειδοποιήσει το κοινό για το πόσο κοντά βρίσκεται η ανθρωπότητα στην καταστροφή του κόσμου και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια των εντάσεων του Ψυχρού Πολέμου που ακολούθησαν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με πληροφορίες από Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια

Euroleague: Στην κορυφή του top10 το κάρφωμα του Μόουζες Ράιτ στο Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

ΦΩΤΟ eurokinissi Ο Μόουζες Ράιτ ήταν από τους πρωταγωνιστές στο  Ολυμπιακός  – Παναθηναϊκός για την 29η αγωνιστική της  Euroleague  και έκαν...