A-sosNews

Κοινωνία"

Κορονοϊός: Σαν σήμερα πριν 4 χρόνια το πρώτο κρούσμα ! «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη πανδημία»


Κορονοϊός: Σαν σήμερα πριν 4 χρόνια το πρώτο κρούσμα – «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη πανδημία»

Σήμερα συμπληρώνονται 4 χρόνια από την ημέρα που η Ελλάδα κατέγραψε το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού.

Η 26η Φεβρουαρίου του 2020 σηματοδότησε για τη χώρα μας την αρχή του τετραετούς “εφιάλτη” του κορονοϊού, διάστημα κατά το οποίο η Ελλάδα μαζί -με την υπόλοιπη ανθρωπότητα- βίωσε τρόμο, ασάφεια, περιορισμούς και θρήνησε χιλιάδες θύματα από τη νόσο COVID-19, τα οποία εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τα 37.000.

Η πανδημία του κορονοϊού άφησε “πληγές” και ενώ έχει πλέον τελειώσει, τα “μαθήματα” από αυτήν τη δύσκολη δοκιμασία είναι ακόμη επίκαιρα, λένε οι επιστήμονες.

Προσθέτουν δε πως η επόμενη πανδημία δεν θα είναι πολύ μακριά και γι’ αυτό θα πρέπει να προετοιμαστούμε.

“Το ΕΣΥ πρέπει να μπορεί να σηκώσει το βάρος και να είναι έτοιμο για μια επόμενη πανδημία”, προειδοποιεί σε συνέντευξή του στο iatropedia.gr, ένας εκ των πρωταγωνιστών γιατρών αυτής της δύσκολης τετραετίας, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Ήταν ο επιστήμονας που μέσω των μαθηματικών επιδημιολογικών μοντέλων που “έτρεχε” με την ομάδα του στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, προέβλεπε πολύ συχνά την πορεία του ιού SARS-CoV-2 και καθοδηγούσε τους πολίτες, αλλά και τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές για τις βέλτιστες υγειονομικές πρακτικές.

“Με τις οικονομικές, κοινωνικές, επιστημονικές και κλιματικές αλλαγές που συμβαίνουν στον πλανήτη, συσσωρεύονται παράγοντες αυξημένης πιθανότητας υποτροπών πανδημιών από ιούς που μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστοί”, αναφέρει συγκεκριμένα ο επιστήμονας και εκτιμά πως η επόμενη πανδημία μπορεί να συμβεί σε λιγότερο από 10 χρόνια.

“Από τον τρόπο που έχει οργανωθεί η κοινωνική μας ζωή, από την έντονη κοινωνική ζωή που έχουμε, τα ταξίδια, τις μεταναστευτικές ροές, οικονομικά και άλλα προβλήματα, όλοι αυτοί οι παράγοντες μαζί συμβάλλουν επιδημιολογικά ώστε η επόμενη πανδημία που θα έρθει να επιταχυνθεί”, λέει και προσθέτει:

“Είχαμε πανδημία το 2011 και το 2020. Τώρα πιθανότατα να αντιμετωπίζουμε μια τέτοια κατάσταση κάθε 7 με 8 χρόνια, ή ακόμη και κάθε 5 με 6 χρόνια”, σημειώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Euroleague: Στην κορυφή του top10 το κάρφωμα του Μόουζες Ράιτ στο Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

ΦΩΤΟ eurokinissi Ο Μόουζες Ράιτ ήταν από τους πρωταγωνιστές στο  Ολυμπιακός  – Παναθηναϊκός για την 29η αγωνιστική της  Euroleague  και έκαν...