A-sosNews

Κοινωνία"

Άναψαν για τα καλά οι 14 Φανοί της Κοζάνης! Χιλιάδες κόσμου στην πατινάδα με τα χάλκινα (video)




Άναψαν και φέτος οι Φανοί στην Κοζάνη που έχει την τιμητική της στις Απόκριες στη Δυτική Μακεδονία. Το άναμμα των Φανών είναι ένα έθιμο που αναβιώνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην Κοζάνη, όπου πλήθος κόσμου σπεύδει την περίοδο των Αποκριών για να απολαύσει από κοντά την αναβίωση και να λάβει μέρος στις πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Λίγο πριν τις 22:00, άναψε ο Φανός στην περιοχή Μπουγδανάθκα. Νωρίτερα, Κοζανίτες, ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές και συνοδεία παραδοσιακής μουσικής, έφτασαν στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης όπου τραγούδησαν για τις Απόκριες. Από εκεί, με πατινάδα και συνοδεία κατοίκων και επισκεπτών της Κοζάνης, έφτασαν μέχρι τη γειτονιά Μπουγδανάθκα. Εκεί, άναψε ο Φανός και ξεκίνησαν οι χοροί γύρω από τη φωτιά. Ενδιάμεσα από τους χορούς, κάτοικοι της Κοζάνης που συμμετέχουν δεκάδες χρόνια στην αναβίωση του εθίμου των Φανών, τραγούδησαν “πικάντικα” τραγούδια, όπως είθισται. Σε κάθε γειτονιά που ανάβει Φανό υπάρχουν κεράσματα, κρασί και τα τοπικά κιχί, τις παραδοσιακές τυρόπιτες της Κοζάνης που μοιράζονται σε όλους τους παρευρισκόμενους.
Οι Φανοί είναι φωτιές που ανάβουν στις γειτονιές της Κοζάνης από την Τσικνοπέμπτη έως την Κυριακή πριν την Καθαρά Δευτέρα όπου κορυφώνεται η αναβίωση του εθίμου και ανάβουν όλοι μαζί οι Φανοί της πόλης.

Σύμφωνα με μελετητές της λαογραφίας, το συγκεκριμένο έθιμο συνδέεται με τις αρχαίες διονυσιακές γιορτές και τα ρωμαϊκά Σατουρνάλια. Το απόγευμα του Σαββάτου  στην κεντρική πλατεία Κοζάνης πραγματοποιήθηκε φεστιβάλ παραδοσιακών χορών με χορευτές από πολλές περιοχές της χώρας μας  μαγνητίζουν τα βλέμματα με τις παραστάσεις τους. Στην Κοζάνη ανάβουν συνολικά 14 Φανοί.

Δείτε βίντεο του thestival.gr:

 


Δεν υπάρχουν σχόλια

Euroleague: Στην κορυφή του top10 το κάρφωμα του Μόουζες Ράιτ στο Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

ΦΩΤΟ eurokinissi Ο Μόουζες Ράιτ ήταν από τους πρωταγωνιστές στο  Ολυμπιακός  – Παναθηναϊκός για την 29η αγωνιστική της  Euroleague  και έκαν...