A-sosNews

Κοινωνία"

Χοιρινό μπούτι με κόκκινο κρασί, πράσα και σέλινο! Στην Πόλη το έτρωγαν για να πέφτει η... πίεση!




Αγαπημένο κλασικό φαγητό που το θυμάμαι από την εποχή της γιαγιάς μου της Σταμνιώς από την Πόλη, η οποία το πέρασε στη μητέρα μου την Παρασκευή και κείνη το έμαθε σε μένα. Ουσιαστικά μόνος μου το έμαθα γιατί καθόμουνα και παρακολουθούσα κάθε της κίνηση.

Το συγκεκριμένο φαγητό στην Πόλη το είχαν περί πολλού καθώς οι γιατροί που... γιάτρευαν με ματζούνια και τέτοια κόλπα, το συνιστούσαν σε όσους είχαν αυξημένη πίεση. Υποστήριζαν ότι το σέλινο σε συνδυασμό με τα πράσα, ρίχνει την πίεση και βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος. Ετσι έλεγαν και αυτά θυμάμαι που τα έλεγαν...

Πάμε στο φαγητό τώρα. Είναι πολύ εύκολο αλλά χρειάζεται μια μικρή προσοχή στην εκτέλεση. Θα χρειαστούμε 1½ kg χοιρινό από μπούτι κομμένο σε μερίδες. Αμα τις θέλετε μικρότερες δεν υπάρχει θέμα. Εγώ τις κάνω στο μέγεθος της τηγανιάς και όλοι είναι ευχαριστημένοι... Θέλουμε επίσης 1½ kg πράσα κομμένα σε κομμάτια των 5 εκ. και μακάρι να βρείτε μικρά και φρέσκα και όχι εκείνα τα τεράστια που είναι σαν μπαστούνια! Τα μικρά τα κόβουμε σε μήκος εκεί στα 5 εκατοστά, άμα είναι μεγάλα και χοντρά σε ροδέλες όσο είναι το δάχτυλο για να βράσουν πιο εύκολα! Θέλουμε ένα μάτσο σέλινο, άνηθο, 1 ποτήρι κρασιού με κόκκινο κρασί, μία συσκευασία με ντοματάκια κονκασέ, ή τρεις μεγάλες ντομάτες που θα τις κόψετε σε μικρά κομματάκια. Επίσης θα χρειαστούμε ένα φλυτζάνι του καφέ (ελληνικού) λαδάκι του Θεού, μια κουταλιά της σούπας φυτίνη, αλάτι, πιπέρι, δυό καρότα κομμένα σε ροδέλες, μια πατάτα κομμένη σε κύβους και ξεκινάμε!


Στεγνώνουμε το κρέας σε απορροφητικό χαρτί. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα πράσα και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια Καθαρίζουμε και πλένουμε το σέλινο και το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τις μερίδες κρέατος απ’ όλες τις πλευρές για 6 με 7 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί, να βγάλει δηλαδή το αλκοόλ. Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και σκεπάζουμε τη κατσαρόλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά, μέχρι σχεδόν το χοιρινό κρασάτο να είναι έτοιμο.

Τότε, προσθέτουμε τα πράσα σε κομμάτια, τα ντοματάκια, τα καρότα (αν θέλουμε), την πατάτα και το σέλινο. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Συνεχίζουμε το μαγείρεμα του φαγητού για περίπου μισή ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά το χοιρινό και να μείνει με λίγη, αλλά μελωμένη σάλτσα.

Όσο πιο σιγά μαγειρεύουμε το κρέας και όσο περισσότερη ώρα το αφήνουμε να σιγοβράσει, τόσο πιο μαλακό θα γίνει...

Μια καλή σκέψη είναι αντί για σέλινο να βάλετε σέλερι. Ωραία κομμάτια, που δίνουν ξεχωριστή γεύση στο φαγητό.

Αν κάνετε το φαγητό με αυγολέμονο δεν υπάρχει θέμα, γούστα είναι αυτά. Αν το κάνετε σκέτο, ρίξτε μέσα πριν το κατεβάσετε χυμό από ένα λεμόνι και ανακατέψτε καλά να πάει παντού!

Εγώ στο τέλος το αφήνω με αρκετό ζουμάκι και γίνεται χαμός από όλους στις... βούτες. Οσοι γουστάρετε τα καυτερά, μπορείτε να ρίξετε λίγο μπούκοβο (όσο πιάνουν τα τρία δάκτυλα που κάνουμε τον σταυρό μας!) και γίνεται υπέροχο.

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!

ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΡΑΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Euroleague: Στην κορυφή του top10 το κάρφωμα του Μόουζες Ράιτ στο Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

ΦΩΤΟ eurokinissi Ο Μόουζες Ράιτ ήταν από τους πρωταγωνιστές στο  Ολυμπιακός  – Παναθηναϊκός για την 29η αγωνιστική της  Euroleague  και έκαν...