A-sosNews

Κοινωνία"

Γεώργιος Τραμουντάνας: Ο πρώτος Ελληνας που πήγε στην Αυστραλία!

Ο Τραμουντάνας με τη σύζυγό του στην Αυστραλία

Ο Λημνιώτης που ασχολιόταν με την ναυτιλία και γέμισε με απογόνους τη χώρα των καγκουρό!

Ο Γεώργιος Τραμουντάνας θεωρείται ο πρώτος Έλληνας που μετανάστευσε στη Nότια Αυστραλία στα μέσα του 1800. Η οικογένειά του καταγόταν από τη Λήμνο και ασχολείτο με τη ναυπηγική και τη ναυτιλία.

Ο ίδιος ο Τραμουντάνας επισκέφθηκε την Αυστραλία σε νεαρή ηλικία, αλλά μετανάστευσε μόνιμα στο ψαροχώρι του Port Lincoln της Νότιας Αυστραλίας το 1842 μαζί με τον αδελφό του Θεόδωρο. Ήταν μόλις 20 χρόνων και έως σήμερα κανείς δεν φαίνεται να γνωρίζει και να μπορεί να πει με βεβαιότητα τους λόγους που τον ανάγκασαν να πάρει την μεγάλη απόφαση να εγκαταλείψει την Ελλάδα.

Αρχικά, ο Γεώργιος εργάστηκε ως λιμενεργάτης στο Port Adelaide, ενώ λίγο αργότερα ξεκίνησε να εργάζεται στην επιχείρηση οινοποιίας Edward John Peake Winery, στην περιοχή του Clarendon. Εκεί ασχολήθηκε με την καλλιέργεια ποικιλίας κρασιού και μπράντι. Ο αδελφός του Θεόδωρος, έφυγε για την Δυτική Αυστραλία και έκτοτε δεν υπήρξαν περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες για τη δράση του εκεί.

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, το 1857 το όνομα του Γεωργίου Τραμουντάνα καταγράφηκε στα αρχεία του ατμόπλοιου «SS Admella», όπου εμφανίζεται να εργάζεται ως εργάτης για περίπου 12 μήνες, πριν το πλοίο ναυαγήσει στο Cape Northumberland στην περιοχή Nelson της Βικτώριας στις 6 Αυγούστου 1859, 11 δηλαδή μήνες μετά τον γάμο του με τη σύζυγό του Lydia Vosper, με την οποία απέκτησε δύο γιους, τον George Henry και τον Hero Clare.

«Το ζευγάρι απέκτησε συνολικά πέντε παιδιά αλλά τα τρία χάθηκαν σε βρεφική ηλικία. Επέζησαν τα δύο τους αγόρια τα οποία με τη σειρά τους απέκτησαν από 11 παιδιά ο καθένας» λέει στον «Νέο Κόσμο» η απόγονος της οικογένειας και δισέγγονη του Τραμουντάνα Denise McEvoy.

Στο κέντρο της πόλης

«Ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας, George, είναι θαμμένος μαζί με την σύζυγο του Eliza στο κοιμητήριο West Terrace, στο κέντρο της πόλης και, μάλιστα, το μνήμα τους είναι καταχωρημένο ως μνήμα πολιτιστικής κληρονομιάς (heritage grave) σε αντίθεση με τον μικρότερο αδελφό της οικογένειας Hero Claire, που μαζί με την σύζυγό του Rosina Ann Boylan ετάφησαν στο κοιμητήριο Cheltenham» συνεχίζει η Denise.

Μέχρι σήμερα κανείς δεν γνωρίζει τους λόγους που έκαναν τον ομογενή να πάρει την απόφαση να αλλάξει το όνομά του σε George North και να απομακρυνθεί εντελώς από την ελληνική θρησκεία και γλώσσα, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι κανένας από τους απογόνους του δεν φέρει ελληνικά ονόματα.

Παρ’ όλα αυτά ο Τραμουντάνας αποτελεί σημαντική φυσιογνωμία του ελληνισμού της Αυστραλίας και, ειδικότερα, της Νότιας Αυστραλίας, μιας Πολιτείας που ουσιαστικά «γεννήθηκε» μόλις το 1836, δηλαδή ελάχιστα χρόνια πριν μεταναστεύσει εκεί ο Τραμουντάνας.

Πλακέτες

Η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νότιας Αυστραλίας καθώς και το Μουσείο Μετανάστευσης Νότιας Αυστραλίας (South Australia Immigration Museum) έχουν τοποθετήσει ειδικές πλακέτες προς τιμήν του Τραμουντάνα (North) στο γηροκομείο του Ridleyton και σε μια από τις αίθουσες του Μουσείου αντίστοιχα.

Η ιστορία του George North έγινε αντικείμενο έρευνας του επίσης ομογενούς καθηγητή ιστορίας Μιχάλη Τσούνη, ο οποίος συμπεριέλαβε την βιογραφία του Τραμουντάνα στο βιβλίο που ετοίμασε σε συνεργασία με την Κοινότητα Νότιας Αυστραλίας «The story of a Community».

Ο Γεώργιος Τραμουντάνας απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών και η ταφή του έγινε στο Colton Catholic Cemetery.

Από το 1800 μέχρι σήμερα και με έρευνα που διεξάγει η οικογένειά του, ιστορικοί, αλλά και μέλη της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νότιας Αυστραλίας, έχουν βρεθεί απόγονοι του ομογενούς σε ολόκληρη την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ελλάδα και την Ταϊβάν, οι οποίοι με συγκίνηση και έκπληξη ανακαλύπτουν αιώνες μετά ότι στις φλέβες του κυλά ελληνικό αίμα.


Ο «grandpapa» των Ελλήνων

Ας δούμε όμως πως παρουσιάζουν την ιστορία τα τοπικά μέσα της Λήμνου. Οι διαφορές δεν είναι μεγάλες. Ο Τραμουντάνας ή Τραμουντάνης αναφέρεται ως «grandpapa» των Ελλήνων μεταναστών της Ν. Αυστραλίας. Μάλιστα το 2014 ο τρισέγγονός του βρέθηκε στη Λήμνο αναζητώντας ίχνη των προγόνων του! Οπως λένε στη Λήμνο, το 1842 σε ηλικία 20 χρόνων, νέος άντρας με ξανθά μαλλιά και γαλανά μάτια, μετά από μεγάλο και εξαντλητικό ταξίδι, έφτανε σε λιμάνι της Αδελαΐδας, στη Νότια Αυστραλία.

Ήταν ο Γιώργος Τραμουντάνης (Tramundanas) από τη Λήμνο. Τον ίδιο χρόνο έφτανε στην Δυτική Αυστραλία και ο αδελφός του Θόδωρος. Στη νέα αυτή γη τα δύο αδέλφια έχασαν τη μεταξύ τους επαφή και δεν ξανασυναντήθηκαν.

Σε οινοποιείο

Τον Γ. Τραμουντάνη τον συναντάμε αργότερα να φτιάχνει κρασί και κονιάκ και μετά να δουλεύει σε άγνωστο οινοποιείο της Αδελαΐδας. Για ευκολία προφοράς, αγγλοποίηση και  μεγαλύτερη αποδοχή, άλλαξε το όνομά του και το έκανε North (κατά το βόρειος άνεμος που είναι η τραμουντάνα). Η παλιά του αγάπη προς τη θάλασσα τον έφερε πάλι πίσω σ’ αυτήν και το 1858 ήταν καπετάνιος στο SS Admella, ένα πλοίο 400 κόρων, φτιαγμένο στη Γλασκώβη της Σκωτίας, που έκανε ταξίδια μεταξύ Αδελαΐδας και Μελβούρνης. Ημερομηνία απόλυσής του απ’ το πλοίο 19/7/1858.

Τον Αύγουστο του επόμενου χρόνου το πλοίο βυθίστηκε είκοσι χιλιόμετρα από το Portland της  Ν. Αυστραλίας, παίρνοντας μαζί του τουλάχιστον 22 ψυχές από τους 70 που επέβαιναν ως πλήρωμα και επιβάτες.

Φτάνοντας στο Port Adelaide, συνάντησε την Lydia Vosper, γεννημένη το 1935 στο Devon της Αγγλίας, η οποία είχε φθάσει στην Αυστραλία το 1855. To 1858 ασπάστηκαν και οι δύο τον καθολικισμό, παντρεύτηκαν και έκαναν πέντε παιδιά (τέσσερα αγόρια και ένα κορίτσι). Ο George Henry ήταν ο πρώτος γιος στη Ν. Αυστραλία που γεννήθηκε από Ελληνα πατέρα.

Είχε φάρμα

Το 1881 ο George North και η οικογένειά του μετακόμισαν στο Tungratt Ward, όπου για εννιά χρόνια είχε φάρμα. Το 1890 τον τον βλέπουμε να μετακομίζει πάλι έξω από το Brandfield και ξανά στο North Park. Το 1892 μετακόμισε στο Bald Fields, όχι μακριά από το γιο του George Henry, που είχε επίσης φάρμα.

Τέλος, ο North, αναγνωρισμένος και επιτυχημένος, μετακομίζει για τελευταία φορά με τη Lydia στο Newland Grand, για να ζήσει με το γιο του Hero και την οικογένειά του το τελευταίο μέρος της ζωής του. Εκεί άφησε και την τελευταία του πνοή στις 29/1/1911 σε ηλικία 89 ετών.

Η ιστορία του George Tramountanas δεν χάνεται στο χρόνο. Την κράτησαν ζωντανή οι επόμενες γενιές, οι οποίες τον ονόμασαν «grandpapa».

Το Δεκέμβρη του 1989, σε εκδήλωση σε μουσείο για τους πρώτους Έλληνες που έφτασαν στη Ν. Αυστραλία, παρουσιάστηκαν ντοκουμέντα, φωτογραφίες και άλλα προσωπικά του είδη. Στη μνήμη του έχουν λάβει χώρα δύο εκδηλώσεις από την ελληνική κοινότητα της Ν. Αυστραλίας. Στις 20 Ιουνίου του 1993 και στις 10 Απριλίου του 1994 έγιναν εκδηλώσεις και τοποθετήθηκαν πλακέτα και προτομή, ενώ προβλήθηκαν φωτογραφίες κ.α. γύρω από τη ζωή του George North και της οικογένειάς του.

Μάλιστα, ο George Henry, ως ο πρώτος άνδρας που γεννήθηκε στην Αυστραλία από πατέρα Ελληνα μετανάστη, έγινε αποδέκτης μεγάλων τιμών από τους Έλληνες της Ν. Αυστραλίας, γιατί τον θεωρούν πατέρα όλων των Ελλήνων της περιοχής.

Ο τρισέγγονος του Γ. Τραμουντάνη κ. Willis βρέθηκε το 2014 στη Λήμνο, αναζητώντας τα ίχνη των προγόνων του. 

Πηγές: neoskosmos.com - Εν Λήμνω

Δεν υπάρχουν σχόλια

Euroleague: Στην κορυφή του top10 το κάρφωμα του Μόουζες Ράιτ στο Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

ΦΩΤΟ eurokinissi Ο Μόουζες Ράιτ ήταν από τους πρωταγωνιστές στο  Ολυμπιακός  – Παναθηναϊκός για την 29η αγωνιστική της  Euroleague  και έκαν...