A-sosNews

Κοινωνία"

Η μεγάλη ήττα των Αμερικανών στον Κόλπο των Χοίρων (βίντεο)

Αμερικανοί αποβιβάζονται στον Κόλπο των Χοίρων


Η αποτυχημένη απόβαση του 1961 για την ανατροπή του Κάστρο!

Ηαπόβαση στον Κόλπο των Χοίρων είναι μια από τις δυο ιστορικές ήττες των ΗΠΑ, με τη δεύτερη να λαμβάνει χώρα στο Βιετνάμ. Η αποτυχημένη εισβολή ξεκίνησε στις 17 Απριλίου του 1961, για να τελειώσει μόλις δυο ημέρες αργότερα, στις 19 Απριλίου, με την ήττα να θεωρείται ένα μελανό σημείο στην ιστορία των Αμερικανών.

Η εισβολή έγινε από περίπου 1.500 εξόριστους Κουβανούς, που αντιμάχονταν το καθεστώς του Φιντέλ Κάστρο και χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, μέσω της CIA.

Έξι μήνες μετά την Κουβανική Επανάσταση και την ανατροπή του Φουλχένσιο Μπατίστα, οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας χειροτέρευαν όλο και περισσότερο. Στις 19 Οκτωβρίου του 1960, οι ΗΠΑ απαγόρευσαν τις εξαγωγές προς την Κούβα και τρεις μήνες αργότερα διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις.

Η φιλοσοβιετική πολιτική του Φιντέλ Κάστρο αλλά και οι εκτιμήσεις των ειδικών που υποστήριζαν ότι η κατάσταση στην Κούβα ήταν άκρως αντίθετη με τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Καραϊβική, οδήγησαν τον πρόεδρο Τζον Κένεντι αν αποδεχτεί το σχέδιο της CIA για εισβολή στο νησί και την ανατροπή του Κάστρο.

Στις 15 Απριλίου του 1961, τρία αμερικανικά αεροπλάνα με Κουβανούς πιλότους βομβάρδισαν αεροπορικές βάσεις της Κούβας. Δυο ημέρες αργότερα, εξόριστοι Κουβανοί που είχαν εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ αποβιβάστηκαν σε διάφορα μέρη της Κούβας, με την κύρια απόβαση να γίνεται στον Κόλπο των Χοίρων.

Αμεση εξέγερση

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παραγνώρισαν όμως την εσωτερική κατάσταση στο νησί και είχαν προβλέψει άμεση εξέγερση εναντίον του Κάστρο, αλλά και προσχώρηση τμημάτων του κουβανικού στρατού στις γραμμές των ανταρτών αμέσως μετά την απόβασή τους. Συνέβη όμως το αντίθετο.

Οι Κουβανοί προέβαλαν μανιασμένη αντίσταση εναντίον των εισβολέων, με αποτέλεσμα η όλη επιχείρηση να κριθεί αποτυχημένη μόλις στις 19 Απριλίου. 118 από τους εισβολείς έπεσαν νεκροί, ενώ 1.202 συνολικά πιάστηκαν αιχμάλωτοι και αποτέλεσαν μέσο πολιτικής πίεσης στα χέρια του Κάστρο. Μετά από διαπραγματεύσεις και πιέσεις, ο Κάστρο δέχτηκε να τους αφήσει ελεύθερους, με αντάλλαγμα τρόφιμα και φάρμακα.

Η ΕΣΣΔ αλλά και μεγάλο μέρος των δυτικών χωρών κατέκριναν ανοικτά την κίνηση αυτή των ΗΠΑ. Ο Κένεντι κατηγορήθηκε πως υποστήριξε όπως θα έπρεπε την απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων, που έπαιξε αποφασιστικό ρόλο για την πυραυλική κρίση της Κούβας, που ξέσπασε έναν χρόνο αργότερα. 

ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Δείτε το βίντεο:


Δεν υπάρχουν σχόλια

Euroleague: Στην κορυφή του top10 το κάρφωμα του Μόουζες Ράιτ στο Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

ΦΩΤΟ eurokinissi Ο Μόουζες Ράιτ ήταν από τους πρωταγωνιστές στο  Ολυμπιακός  – Παναθηναϊκός για την 29η αγωνιστική της  Euroleague  και έκαν...