A-sosNews

Κοινωνία"

Ηλεκτρικό ρεύμα: Οδηγός για μείωση των λογαριασμών! Πώς θα «πιάσετε» το 15%

Tips για μείωση κατανάλωσης ρεύματος σε ψυγεία, κουζίνες, κλιματιστικά

Από την 1η Οκτωβρίου αλλάζουν τα πάντα στους λογαριασμούς ρεύματος και μαζί οι καθημερινές συνήθειες πολλών καταναλωτών.

Άλλοι πλένουν στο χέρι και αποφεύγουν το πλυντήριο, άλλοι σβήνουν τα φώτα και άλλοι έχουν μειώσει μέχρι και το μαγείρεμα για να δουν μικρότερο λογαριασμό ρεύματος.

Στόχος πια των νοικοκυριών να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος τουλάχιστον 15% για να εξασφαλίσουν από την 1η Οκτωβρίου την μεγαλύτερη επιδότηση.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει τον χειμώνα είναι η θέρμανση του σπιτιού. Για πετρέλαιο δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα, το κλιματιστικό και τα ηλεκτρικά σώματα καταναλώνουν ενέργεια.

Αρκετοί πολίτες που είχαν μειώσει την κατανάλωση ρεύματος τα τελευταία χρόνια για να εξοικονομήσουν χρήματα, όπως λένε αδυνατούν να πιάσουν τον στόχο του 15% που έχει βάλει η κυβέρνηση.

Ακόμα πιο δύσκολη η επίτευξη του στόχου για οικογένειες με μικρά παιδιά.

Τα μέτρα και ο τρόπος που θα δίνονται οι επιδοτήσεις στο ρεύμα από τον Οκτώβριο, αναμένεται να ανακοινωθούν από την επόμενη εβδομάδα.

Στον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα οφείλεται τουλάχιστον το 30% της κατανάλωσης ρεύματος. Η αντικατάσταση του με έναν ηλιακό διπλής ενέργειας μπορεί να μας δώσει εξοικονόμηση από 60 έως 70%.

Το ηλεκτρικό σίδερο είναι από τις πιο ενεργοβόρες συσκευές. Στην περίπτωση όμως που κάτω από το σιδερόπανο στρώσουμε φύλλα αλουμινόχαρτου, ένα θερμόφιλο υλικό δηλαδή, θα χρειαστούμε τον μισό χρόνο σιδερώματος. Με αυτό τον τρόπο ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει 20 κιλοβατώρες το μήνα, θα εξοικονομήσει τις 10, δηλαδή το 50%.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αλλάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα πάροχο ρεύματος αναζητώντας ανταγωνιστικά τιμολόγια.


Tips για μείωση κατανάλωσης ρεύματος σε ψυγεία, κουζίνες, κλιματιστικά

Την ώρα που οι τιμές στο ρεύμα και τα καύσιμα βρίσκονται σε δυσθεώρητα ύψη, οι καταναλωτές προσπαθούν να λύσουν τον «γρίφο» της εξοικονόμησης ενέργειας ξεκινώντας από τις ενεργοβόρες οικιακές ηλεκτρικές συσκευές.

Και σε ένα σπίτι, οι ηλεκτρικές συσκευές που καταναλώνουν αρκετό ρεύμα δεν είναι λίγες, με αποτέλεσμα να αναζητούνται τρόποι για πιο «έξυπνους» τρόπους λειτουργίας, ώστε αυτές να αποδίδουν περισσότερο με λιγότερη κατανάλωση, όσο αυτό είναι εφικτό.

Σε κάθε περίπτωση, πριν από την απόκτηση κάποιας νέας ηλεκτρικής συσκευής, βασικό κριτήριο θα πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν μικρότερη κατανάλωση ρεύματος και η υψηλότερη ενεργειακή κλάση (Α+++ ή Α).

11 συμβουλές για την ηλεκτρική κουζίνα

Εστίες

Φρόντιζε τα μαγειρικά σου σκεύη να εφαρμόζουν ακριβώς στην επιφάνεια του ματιού της κουζίνας. Σε κάθε άλλη περίπτωση, σπαταλάς 20-30% περισσότερη ενέργεια από ό,τι χρειάζεσαι.

Βάλε στην καθημερινότητα σου τη χύτρα ταχύτητας, καθώς σου εξοικονομεί έως και 60% ρεύμα και χρόνο.

Σκέπαζε την κατσαρόλα με το καπάκι της όταν βράζεις νερό, καθώς έτσι επέλθει πιο γρήγορα ο βρασμός.

Προτίμησε τη χαμηλή φωτιά. Επομένως, μόλις το φαγητό πάρει μια καλή βράση, μπορείς να χαμηλώνεις τη φωτιά και να το αφήνεις να σιγοβράσει έως ότου ετοιμαστεί.

Κλείνε το μάτι της κουζίνας ή τον φούρνο 5-10 λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα. Η θερμοκρασία που ήδη υπάρχει είναι αρκετή για να τελειώσει το μαγείρεμα του φαγητού.

Προτίμησε μια ηλεκτρική κουζίνα με κεραμικές εστίες και αυτόματο θερμοστάτη.

Φούρνος

Ο τακτικός καθαρισμός του φούρνου αυξάνει την απόδοσή του.

Κάνε προθέρμανση λίγα λεπτά πριν από τη χρήση του και μην τον αφήνεις να καίει άδειος.

Ρύθμισε τον φούρνο σου στη θερμοκρασία που χρειάζεσαι και όχι μεγαλύτερη.

Χρησιμοποίησε τη λειτουργία του θερμού αέρα για να μαγειρέψεις 2 φαγητά ταυτόχρονα (ένα σε κάθε σχάρα) και μην ανοίγεις άσκοπα την πόρτα, όταν είναι σε λειτουργία, γιατί έτσι χάνεται το 20% της θερμότητας.

Αν θες να ζεστάνεις μικρές ποσότητες φαγητού, προτίμησε ένα κατσαρολάκι με κλειστό καπάκι, αντί να ανάψεις ολόκληρο τον φούρνο.

8 tips για το ψυγείο

Φρόντισε το ψυγείο να βρίσκεται μακριά από το καλοριφέρ, την ηλεκτρική κουζίνα, το πλυντήριο και μέρη με πολύ ήλιο.

Ρύθμισε τον θερμοστάτη του σύμφωνα με τις προτεινόμενες τιμές του κατασκευαστή. Έτσι θα αποφύγεις την υπερβολική ψύξη και μπορεί να εξοικονομήσεις έως και 15% ηλεκτρική ενέργεια.

Άφησε τουλάχιστον 5-10 εκατοστά απόσταση από τον τοίχο και κατά περιόδους ξεσκόνισε καλά τις σωληνώσεις (πλέγμα) στην πίσω πλευρά του.

Μην καλύπτεις τα κενά εξαερισμού του.

Τα ψυγεία τελευταίας τεχνολογίας κάνουν αυτόματη απόψυξη. Ωστόσο αν το δικό σου δεν διαθέτει, συνιστάται μια τακτική απόψυξη, γιατί ένα στρώμα πάγου πάχους 5χιλιοστών μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση ρεύματος κατά 30%. Μην ανοίγεις συχνά την πόρτα του ψυγείου και μην την κρατάς πολλή ώρα ανοικτή.

Τσέκαρε αν το λάστιχο της πόρτας είναι καθαρό και αν εφαρμόζει καλά.

Για λόγους υγείας και οικονομίας μην τοποθετείς ζεστά φαγητά στον θάλαμο ψύξης.

Όταν λείπεις από το σπίτι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, βγάζε το ψυγείο από την πρίζα, άδειαζε το περιεχόμενο του και άφηνε την πόρτα ανοικτή για να αερίζεται.

8 «πράσινες» λύσεις για το πλυντήριο 

Κάνε πρόπλυση μόνο όταν είναι απαραίτητο.

Χρησιμοποίησε χαμηλές θερμοκρασίες, 30-40°C ή ακόμα και κρύο νερό με τη χρήση σύγχρονων απορρυπαντικών. Με αυτόν τον τρόπο το πλυντήριο καταναλώνει λιγότερη ενέργεια για να ζεστάνει το νερό.

Προτίμησε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας για ρούχα χωρίς λεκέδες και προγράμματα μικρής διάρκειας για λιγότερο λερωμένα ρούχα.

Μη βάζεις σε λειτουργία ένα μισοάδειο πλυντήριο.

Όταν έχει ήλιο, άπλωνε τα ρούχα να στεγνώσουν αντί να τα βάζεις στο στεγνωτήριο.

Προτίμησε το πλυντήριο με την πόρτα μπροστά και όχι με την πόρτα από πάνω, γιατί αυτά τα μοντέλα συνήθως καταναλώνουν διπλάσια ενέργεια και νερό.

Μία καλή λύση είναι να συνδέσεις τον ηλιακό θερμοσίφωνα με το πλυντήριο για ζεστό νερό. Κάνει μέχρι και +55% εξοικονόμηση της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται από το πλυντήριο.

Προτίμησε να βάζεις πλυντήριο τις ώρες που ισχύει το νυχτερινό τιμολόγιο και σε οικονομικό πρόγραμμα.

4 tips για το κλιματιστικό

Αν σκέφτεσαι να αγοράσεις κλιματιστικό, προτίμησε ένα υψηλής ενεργειακής κλάσης και inverter.

Ρύθμισε τον θερμοστάτη στους 26°C.

Άναβε τη συσκευή στο δωμάτιο που βρίσκεσαι και κράτα τα παράθυρα κλειστά.

Κάνε τακτική συντήρηση στο κλιματιστικό σου για πιο αποδοτική λειτουργία.

Οι 3 «έξυπνες» κινήσεις για τον θερμοσίφωνα

Η καλύτερη επιλογή είναι ο ηλιακός θερμοσίφωνας. Αν όμως δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, τότε:

Μην αφήνεις τον θερμοσίφωνα αναμμένο για πολλή ώρα, αλλά μόνο για όσο χρειάζεται για να ζεσταθεί το νερό.

Ρύθμισε τον θερμοστάτη του στους 40-50°C το καλοκαίρι.

Άναβέ τον τις ώρες του νυχτερινού τιμολογίου.

Φωτισμός στο σπίτι

Η πιο απλή και εύκολη συμβουλή όσον αφορά τον φωτισμό είναι να μην αφήνεις τα φώτα αναμμένα όταν δεν τα χρειάζεσαι ή όταν βρίσκεσαι εκτός σπιτιού. Επίσης, προτίμησε το φυσικό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Από πρακτικής άποψης, μπορείς να αλλάξεις τους κοινούς λαμπτήρες με ειδικές λάμπες χαμηλής κατανάλωσης και να καταναλώνεις μέχρι και 5 φορές λιγότερο ρεύμα. Ταυτόχρονα, οι ειδικές λάμπες έχουν μέσο όρο ζωής 10 φορές μεγαλύτερο από τις κοινές λάμπες.

Ηλεκτρικές συσκευές σε αναμονή

Μην αφήνεις τις συσκευές που δε χρησιμοποιείς, όπως η τηλεόραση, το DVD, ο εκτυπωτής, ο φορτιστής ή το στερεοφωνικό σε κατάσταση αναμονής (stand-by), καθώς ακόμα και έτσι συνεχίζουν να καταναλώνουν ρεύμα.

Εν κατακλείδι, εφαρμόζοντας τις παραπάνω συμβουλές εξοικονομείς ενέργεια, χρήμα και κάνεις καλό και στο περιβάλλον, μειώνοντας το ενεργειακό σου αποτύπωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Θεσσαλονίκη: Είχαν φέρει μέσω Βουλγαρίας τρεις τόνους λαθραίου καπνού για ναργιλέδες!

Φωτογραφία: Eurokinissi Μεγάλες ποσότητες  λαθραίου καπνού  για ναργιλέδες εμπορεύονταν 35χρονος Έλληνας και 52χρονος Σύριος, οι οποίοι συνε...