A-sosNews

Κοινωνία"

Τα 3 μυστικά για να φτιάξετε τέλειο, ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΟΤΣΙ με τραγανή πέτσα, για το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς!

 


Τα παλιά χρόνια, όπως τουλάχιστον τα θυμάμαι εγώ, οι περισσότεροι στο χωριό μου στην Κοζάνη, τα Χριστούγεννα δεν είχαν έθιμο την γαλοπούλα αλλά το γουρουνάκι! Το γέμιζαν με διάφορα μυρωδικά, έβαζαν σχεδόν όσα βάζουν και οι σύγχρονοι στη γαλοπούλα και κάπως έτσι περνούσε η Μέρα των Χριστουγέννων.

Την Πρωτοχρονιά, το έθιμο συνεχιζόταν με σούπα από κοτόπουλο, 100% χωριάτικο (τί άλλο θα μπορούσε να είναι) που έβγαζε εκείνο το θαυμαστό κίτρινο χρώμα και τη μοναδική μυρωδιά και χοιρινό κότσι που κάλυπτε κάθε γούστο.

Ομως όσο εύκολο ακούγεται τόσο δύσκολο ήταν να ετοιμάσει η νοικοκυρά το χοιρινό κότσι. Ηταν και παραμένει μπελαλίδικο, για όσους δεν γνωρίζουν τα μυστικά για να γίνει ένας υπέροχος και μαζί εξαιρετικός μεζές για μικρούς και μεγάλους.



Το κότσι είναι γεμάτο ψαχνό αλλά μπόλικο λίπος που για να μη δημιουργήσει φουσκώματα και... αναζήτηση κόκα κόλας θέλι μια απλή προεργασία και αρκετό ψήσιμο σε χαμηλή φωτιά.

Αν επιλέξετε κότσι με αρκετό λίπος εξωτερικά ή σχεδόν καθόλου ζητώντας από τον χασάπη να το καθαρίσει ξεκινάτε με τον ίδιο τρόπο.



Χαράζετε σε κάθετες και οριζόντιες μαχαιριές, το λίπος, σχηματίζοντας τετράγωνα περίπου 2 εκατοστών. Το βάθος της μαχαιριάς πρέπει να πλησιάζει στο κρέας για να πούμε ότι είναι εντάξει.

Οταν τελειώσουμε με τα χαράγματα, αφήνουμε το κρέας να ξεκουραστεί περίπου τρία τέταρτα της ώρας. 

Τότε, παίρνουμε χοντρό αλάτι και το περνούμε πάνω από το λίπος και μέσα στις χαραγματιές! Η πιο σημαντική δουλειά έχει γίνει!



Ανάβουμε τον φούρνο στους 120 με 140 βαθμούς, ανάλογα με το μέγεθος του κρέατος! Βάζουμε το κότσι στο ταψί και αδειάζουμε γύρω του ένα μπουκάλι μπύρα! Αλλοι έβαζαν κρασάκι από το πρώτο βαρελάκι της χρονιάς. Οτι γουστάρει ο καθένας. Το μυστικό σε αυτό είναι να αποφύγουμε το τσίκνισμα από το ψήσιμο, αλλά και αυτό που βγαίνει από το κρέας να μπερδεύεται με την μπύρα και να μαλακώνει την πέτσα μας!

Ψήνουμε κοντά στις 4 ώρες σε χαμηλή θερμοκρασία και τότε δοκιμάζοντας με ένα πιρούνι αν τρυπιέται το κότσι το βγάζουμε έξω από τον φούρνο να ξεκουραστεί για ένα δεκάλεπτο!

Ανάβουμε στο φουλ τον φούρνο μας και ξαναβάζουμε σε πέντε λεπτά το κότσι. Για να μην αρπάξει, το αλείβουμε με τα υγρά του ταψιού, να ποτίσει μέχρι μέσα και το αφήνουμε όσο χρειάζεται να ρουφήξει τα υγρά του! 

Μη τρομάξετε αν η πέτσα αρχίσει να φουσκώνει. Αυτό σημαίνει ότι πετύχαμε 100% τη συνταγή! Το κότσι είναι έτοιμο και μπορείτε να το απολαύσετε με κρασάκι ή μπύρα!



*Αρκετοί γέμιζαν τα ανοίγματα στο λίπος με μυρωδικά (σκορδάκι ψιλοκομμένο, ρίγανη ή λίγο μέλι χτυπημένο με λεμόνι). Οπως κι αν έχει το θέμα είναι να πετύχει το ψήσιμο. Ολα τα υπόλοιπα με τις μουστάρδες και τα μέλια μπορείτε να τα έχετε στο τραπέζι και να βουτάτε τους μεζέδες. 

*Αν θέλετε πατάτες στο τραπέζι, μη τις μπερδέψετε με το κότσι. Αφήστε το στην ησυχία του και φτιάξτε πατάτες λεμονάτες με ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και δεντρολίβανο στο φούρνο που γίνεται το κότσι.

Καλή επιτυχία, καλή όρεξη και πάνω από όλα ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΡΑΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Euroleague: Στην κορυφή του top10 το κάρφωμα του Μόουζες Ράιτ στο Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

ΦΩΤΟ eurokinissi Ο Μόουζες Ράιτ ήταν από τους πρωταγωνιστές στο  Ολυμπιακός  – Παναθηναϊκός για την 29η αγωνιστική της  Euroleague  και έκαν...