A-sosNews

Κοινωνία"

Εφημερίδα που κυκλοφόρησε το 1924 είχε προβλέψει πώς θα είναι η ζωή το... 2024


Εφημερίδα που κυκλοφόρησε το 1924 είχε προβλέψει πώς θα είναι η ζωή το 2024


Σε ένα αξιοσημείωτο ταξίδι στο χρόνο, το όραμα μιας εφημερίδας του 1924 για το 2024 επανεξετάστηκε, χάρη στα ενδιαφέροντα αποκόμματα που μοιράστηκε ο Paul Fairie, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Calgary. Καθώς βρισκόμαστε στο έτος 2024, είναι συναρπαστικό να βλέπουμε πώς ορισμένες από αυτές τις προβλέψεις έχουν υλοποιηθεί, ενώ άλλες παραμένουν αποκυήματα ενός φανταστικού παρελθόντος.

Μια πτυχή που συντονίζεται έντονα με τη σημερινή εποχή μας είναι η έννοια της φουτουριστικής πόλης. Η εφημερίδα του 1924 προέβλεπε «αυτοκίνητα που κινούνται με ταχύτητες στο κέντρο της πόλης» και μια απεριόριστη αύξηση των αυτοκινήτων. Αυτό το όραμα αντικατοπτρίζει εντυπωσιακά τα σύγχρονα αστικά τοπία μας, γεμάτα με πολύβουη κυκλοφορία και προηγμένες υποδομές μεταφορών.

Ωστόσο, δεν ήταν όλες οι προβλέψεις τόσο διορατικές. Η υπόθεση ότι ο πολλαπλασιασμός των αυτοκινήτων θα οδηγούσε στην εξαφάνιση του αλόγου αποδείχθηκε ανακριβής. Τα άλογα συνεχίζουν να αγαπιούνται και να χρησιμοποιούνται σε διάφορους τομείς, από τη γεωργία έως την αναψυχή.

Μια εντυπωσιακά ακριβής πρόβλεψη αφορά την προσωπική αισθητική. Πέρυσι, μια δημοσκόπηση της YouGov υπογράμμισε ότι πάνω από το ένα τέταρτο των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν τατουάζ. Αυτό ευθυγραμμίζεται με την πρόβλεψη του 1924 ότι «οι άνθρωποι θα βάψουν το δέρμα τους σε όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου», οραματιζόμενοι ένα μέλλον όπου η προσωπική έκφραση μέσω της τέχνης του σώματος θα γίνει κυρίαρχη.

Η ραδιοφωνική ψυχαγωγία το 1924 θεωρούνταν απατηλό όνειρο, οδηγώντας στην πρόβλεψη ότι «οι Αμερικανοί θα γελούν με τα ραδιόφωνα». Φτάνοντας στο 2024 δεν είναι μόνο το ραδιόφωνο που έχει εξελιχθεί σε πηγή διασκέδασης. Η άνοδος των podcasts έχει μεταμορφώσει την ψυχαγωγία, καθιστώντας την σημαντική πηγή χιούμορ και πληροφοριών για εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Καθώς κοιτάζουμε πίσω σε αυτές τις προβλέψεις πριν από έναν αιώνα, το μείγμα ακρίβειας και φανταστικής αισιοδοξίας τους προσφέρει έναν μοναδικό φακό μέσα από τον οποίο μπορούμε να δούμε το παρόν μας. Είναι μια απόδειξη της ανθρώπινης φαντασίας και της αδιάκοπης επιδίωξής μας για πρόοδο, ακόμη και αν η πορεία προς το μέλλον παίρνει απροσδόκητες στροφές.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Euroleague: Στην κορυφή του top10 το κάρφωμα του Μόουζες Ράιτ στο Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

ΦΩΤΟ eurokinissi Ο Μόουζες Ράιτ ήταν από τους πρωταγωνιστές στο  Ολυμπιακός  – Παναθηναϊκός για την 29η αγωνιστική της  Euroleague  και έκαν...