A-sosNews

Κοινωνία"

Το δηλητήριο του σκορπιού είναι το πιο ακριβό υγρό στον κόσμο: Ξεπερνάει την αξία του χρυσού! Στα 36.000 ευρώ το γραμμάριο!


Το δηλητήριο του σκορπιού είναι το πιο ακριβό υγρό στον κόσμο: Ξεπερνάει την αξία του χρυσού (vid)


Το δηλητήριο του σκορπιού είναι μία από τις πιο πολύτιμες ουσίες στον κόσμο, με τιμές που φτάνουν τα 36.000 ευρώ ανά γραμμάριο, ξεπερνώντας την αξία του χρυσού και των διαμαντιών. Αυτό το αξιοσημείωτο υγρό οφείλει το υψηλό του κόστος σε έναν συνδυασμό των μοναδικών ιδιοτήτων του, της σπανιότητας και της απαιτούμενης δύσκολης διαδικασίας για την απόκτησή του.

Στον πυρήνα του, το δηλητήριο του σκορπιού είναι ένα ισχυρό παρασκεύασμα πρωτεϊνών, πεπτιδίων και άλλων ενώσεων, που παράγεται σχολαστικά μέσα στους δηλητηριώδεις αδένες των σκορπιών. Αυτό το βιοχημικό οπλοστάσιο είναι ικανό να προκαλέσει έντονο πόνοφλεγμονή, ακόμη και μυϊκή παράλυση στα θύματά του. Ιστορικά, το δηλητήριο του σκορπιού έχει επίσης βρει τη θέση του στην παραδοσιακή ιατρική, προσφέροντας θεραπείες για παθήσεις που κυμαίνονται από την αρθρίτιδα έως τις καρδιακές παθήσεις.

Μεταξύ των διαφόρων τύπων δηλητηρίου σκορπιού, το δηλητήριο του DeathStalker είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο, καθώς η τιμή του ανέρχεται σε 13 εκατομμύρια ευρώ ανά λίτρο. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή του δηλητηρίου περιλαμβάνουν το είδος του σκορπιού, την ποσότητα του εξαγόμενου δηλητηρίου και το επίπεδο καθαρότητας. Η κοπιαστική διαδικασία άρμεξης των σκορπιών, ένας προς έναν, σε συνδυασμό με τις ελάχιστες ποσότητες που παράγει κάθε σκορπιός, συμβάλλει σημαντικά στη σπανιότητα και το υψηλό κόστος αυτής της ουσίας.

Η ζήτηση για το δηλητήριο του σκορπιού στην ιατρική έρευνα κλιμακώνει περαιτέρω την αξία του. Οι ερευνητές διερευνούν τις δυνατότητές του στη θεραπεία ασθενειών όπως ο καρκίνος, η αρθρίτιδα και νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον. Οι μελέτες αυτές έχουν αποκαλύψει υποσχόμενες εφαρμογές του δηλητηρίου του σκορπιού, συμπεριλαμβανομένης της ανακούφισης από τον πόνο, της αντιφλεγμονώδους δράσης και της θεραπείας του καρκίνου.

Ένα από τα συστατικά του δηλητηρίου, η χλωροτοξίνη, που απομονώθηκε από τον γιγαντιαίο ισραηλινό σκορπιό (Leiurus quinquestriatus), έχει δείξει ιδιαίτερη υπόσχεση. Αυτή η νευροτοξίνη, που αποτελείται από 36 αμινοξέα, έχει την ικανότητα να στοχεύει και να σκοτώνει ειδικά τα κύτταρα γλοιώματος, έναν τύπο όγκου του εγκεφάλου.

Η διαδικασία ασφαλούς εξαγωγής δηλητηρίου από σκορπιούς είναι γεμάτη κινδύνους, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχομένου θανατηφόρων τσιμπημάτων για τους χειριστές. Αυτός ο κίνδυνος, σε συνδυασμό με την ανάγκη για εξειδικευμένες γνώσεις και εξοπλισμό, αυξάνει το κόστος του δηλητηρίου. Παρά τις προκλήσεις αυτές, τα δυνητικά ιατρικά οφέλη του δηλητηρίου του σκορπιού, από τη διαχείριση του πόνου και τις αντιφλεγμονώδεις θεραπείες έως τις πρωτοποριακές θεραπείες του καρκίνου, υπογραμμίζουν τον ανεκτίμητο ρόλο του στην επιστημονική έρευνα και τη φαρμακευτική ανάπτυξη.

Συμπερασματικά, η τιμή του δηλητηρίου του σκορπιού μπορεί να αποδοθεί στην πολύπλοκη σύνθεσή του, στη δύσκολη διαδικασία εξαγωγής του και στις πολλά υποσχόμενες εφαρμογές του στην ιατρική.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Euroleague: Στην κορυφή του top10 το κάρφωμα του Μόουζες Ράιτ στο Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

ΦΩΤΟ eurokinissi Ο Μόουζες Ράιτ ήταν από τους πρωταγωνιστές στο  Ολυμπιακός  – Παναθηναϊκός για την 29η αγωνιστική της  Euroleague  και έκαν...